Duizendknoop wijkt niet voor kokend water
De resultaten van een proef om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden met heet water zijn teleurstellend. Dat stelt de provincie Gelderland na een tussentijdse rapportage over de aanpak van de plant op verschillende locaties in de provincie.
De resultaten van een proef om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden met heet water zijn teleurstellend. Dat stelt de provincie Gelderland na een tussentijdse rapportage over de aanpak van de plant op verschillende locaties in de provincie.
Exoot
De Japanse duizendknoop, een invasieve exoot, zorgt op steeds meer plekken voor overlast. De plant groeit enorm snel, en heeft een vertakt ondergronds wortelsysteem. Daardoor groeit de duizendknoop weer snel terug al hij weggekapt wordt. De plant verdringt lokale plantensoorten en beschadigt wegen en constructies door zijn enorme groeikracht.
Opmars
Gemeenten en provincies proberen daarom op verschillende manieren om de opmars terug te dringen. Op sommige plekken wordt gekozen voor het afgraven van de grond of het toedienen van elektrische schokken. Gelderland startte drie jaar geleden op verschillende locaties met een proef om heet water in de grond te injecteren, om zo de wortels zodanig te beschadigen dat de plant afsterft. Dat gebeurde, afhankelijk van de locatie, zo’n vijf tot zeven keer per jaar.
Onvoldoende
Maar nu blijkt dat de resultaten onvoldoende zijn. De plant gaat nooit helemaal dood. Op sommige plekken stierf 90% van de plant af, maar op andere was dat slechts 40%. Het blijkt erg moeilijk te zijn om het hete water diep genoeg in de grond te injecteren, en met name op plaatsen met een hogere grondwaterstand koelt de grond te snel weer af. Het voordeel van de methode is dat het bodemleven, de bacteriën en schimmels in de grond, relatief weinig hinder ondervinden van de methode, maar andere planten zoals heesters ondervinden wel schade. Bovendien is het een dure methode, omdat het hete water veel energie kost om op te warmen.
Uittrekken
De proef loopt nog tot volgend jaar, maar de provincie heeft nu besloten om de proef nog maar op een paar plaatsen voort te zetten en proberen de laatste wortels van de plant af te graven of uit te trekken.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam past ook een methode toe die de grond opwarmt. Maar in plaats van water wordt daar hete lucht gebruikt. Sinds december werkt men met een installatie die de grond onder een locatie waar de plant groeit tot twee meter diep kan verhitten. Met speciale verticale filters in de grond stroomt hete lucht van 50 tot 80 graden Celsius naar beneden, en wordt de grond opgewarmd.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.