Kwakkelende economie leidt tot meer leegstand
Door een minder gunstige economische ontwikkeling loopt buiten de Randstad de leegstand van kantoren en bedrijfsruimtes alweer op.
De krapte voor huisvesting van bedrijven en consumenten is het grootst in de gemeenten Westland, Lelystad en Utrecht, constateert vastgoedadviseur JLL op basis van eigen onderzoek. Ook in Nijmegen, Alkmaar, Eindhoven, Dijk en Waard, Den Bosch, Tilburg en Rotterdam is de krapte relatief groot.
Aantrekkingskracht
‘Vanwege de ligging heeft Utrecht een aantrekkingskracht op zowel consumenten als op bedrijven. Je ziet van oudsher daar al een grote vraag naar huisvesting’, aldus JLL. Westland heeft veel bedrijventerreinen, maar heeft in verhouding weinig kantoren. ‘Terwijl daar, relatief gezien, een hoge vraag naar is’, aldus het bedrijf. ‘Lelystad toont een ander beeld: momenteel is er weinig leegstand op bedrijventerreinen.’
Leegstand
Utrecht stond vorig jaar ook al in de top drie, samen met Roosendaal en Breda. Roosendaal en Breda daalden naar respectievelijk de 32e en de 29e plaats. ‘Zowel de vraag naar kantoren, als de vraag naar bedrijfsruimten is daar afgenomen. Daardoor loopt de leegstand op’, volgens JLL.
Herontwikkeld
Veel steden in de top vijftig zien de leegstand van kantoren en bedrijfsruimten oplopen. ‘Het ging economisch wat minder en daardoor daalt de vraag en het aantal verhuisbewegingen. De vraag koelt met name af bij gemeentes in de periferie van de Randstad.’ Veel gemeenten hebben bovendien te maken met verouderde bedrijventerreinen uit de periode voor 1990, die ‘dringend’ moeten worden herontwikkeld om aan de moderne eisen te voldoen. Bedrijven vermijden deze locaties, wat leidt tot leegstand.
Krap
JLL voorziet verder dat de Nederlandse woningmarkt krap blijft. ‘De woningkrapte is nog steeds hoog vergeleken met vorig jaar. Dat komt omdat de bouwproductie achterblijft. Daardoor blijft het beeld van een gespannen woningmarkt onveranderd.’ JLL onderzocht de actuele leegstand van kantoren, bedrijventerreinen en woningen en de verhouding tussen vraag en aanbod in de vijftig grootste gemeenten van Nederland.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.