Energie & Klimaat
Energiebesparing, schone energie en klimaatadaptatie
Fossiele brandstoffen raken op en ons klimaat verandert. Daar krijgen we steeds meer last van door stijgende prijzen, meer water, vele warmterecords en minder biodiversiteit. We staan voor grote uitdagingen. Hoe realiseren we slimme oplossingen? Hoe werken we aan concrete CO2-reductie? Hoe passen we ons aan in de veranderende omstandigheden? En hoe krijgen we iedereen daarin mee? Eén ding is zeker: huishoudens, woningcorporaties, bedrijven, scholen, sportverenigingen of gemeente; iedereen krijgt er mee te maken. Energie & Klimaat staat bij Procap voor een positieve aanpak door met passie, lef en kennis van zaken aan energiebesparing, schone energie en klimaatadaptatie te werken. Wij geven inhoud en versnelling aan beleid, uitvoeringsprogramma’s en projecten die zo concreet mogelijk bijdragen aan het Klimaatakkoord en andere (regionale of lokale) afspraken.
Aardgasvrije wijken
In 2020 zullen alle woningen van het aardgas af moeten. De regie ligt hiervoor bij de gemeenten. De uitdaging in de wijken is groot, want hoe krijgen wij deze georganiseerd? Welke aardgasvrije oplossing is de beste keuze? Hoe nemen we iedereen mee? En natuurlijk wil iedereen weten wie het gaat betalen.
Veruit de meeste mensen liggen gek genoeg niet wakker van hun energieverbruik of waar hun energie vandaan komt, terwijl de energierekening een fors deel van de maandelijkse kosten is en maar blijft stijgen. De prikkel ontbreekt. Ons antwoord hierop is een jarenlange ervaring met de projectmatige wijkaanpak. Zowel in stedelijke buurten als dorpen op het platteland.
Wij maken transitievisies en wijkenergieplannen praktisch met het doel voor ogen: de warmtetransitie versnellen.
Daarom maken wij van ideeën al snel projecten en brengen in beeld met welke stappen direct begonnen kan worden. Goede participatie van bewoners, woningcorporaties, energiecoöperaties, netbeheerders, ondernemers en anderen is daarbij een voorwaarde, maar ook maatwerk, want geen buurt is gelijk.
Samen geven wij dorpen, wijken en bedrijventerreinen een nieuw toekomstperspectief, sterk verbonden met de omgeving, bestaande initiatieven en andere vernieuwingsopgaven. Door aan te sluiten op behoeften die bewoners en bedrijven wel prikkelen om aan de slag te gaan, mee te liften op natuurlijke momenten en collectieve voordelen te creëren.
Wil je aan de slag met aardgasvrije wijken of dorpen? Slaat de wijkaanpak nog niet aan of loop je vast? Wij gaan hier graag over in gesprek. Bel of mail ons voor de mogelijkheden.
Wil je weten wat onze kijk is op de energietransitie van bedrijventerreinen, bekijk ons Webinar ‘toekomstige bedrijventerreinen’.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.