ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Elke transitie begint bij het goede gesprek!

Zet eigenaarschap en energietransitie op de kaart

24 november 2022
Frits Schutte - Procap
Frits Schutte

Procap verbindt zich al jaren aan maatschappelijke thema’s, waarvan de energietransitie er één is. De boodschap dat we naar een fossielvrije samenleving gaan en dat we alleen gebruik gaan maken van hernieuwbare energie, is helder. Hoe dan? Daar heeft Frits Schutte, directeur van Procap, frisse ideeën over.

“Weerstand bij verandering ontstaat doorgaans, doordat we vergeten het gesprek te voeren met de mensen die er uiteindelijk dagelijks mee te maken krijgen. Daar is de energietransitie niet het enige voorbeeld van. De politiek stelt doelen, ambities worden gestapeld en vervolgens wordt het bij mensen door de strot geduwd. Bewoners en ondernemers krijgen te weinig kans om zelf eigenaar te worden van veranderingen.”

Hoe pak je ‘eigenaarschap’ aan?

Frits: “Ga met mensen praten. Vraag wat bewoners en ondernemers nodig hebben en vooral wat ze zelf willen en kunnen doen. Dan doe je het samen. Dat gaat niet vanzelf, kost tijd en vraagt een faciliterende houding van de overheid!”

Dat het creëren van eigenaarschap belangrijk is voor Frits, zien we ook in zijn privéleven terug; in zijn vrije tijd werkt hij voor een stichting die regionaal vrijwilligers mobiliseert om mensen aan de rand van de samenleving te helpen. Zo komen deze mensen weer in hun kracht en kunnen ze vooruit. Frits: “Weer eigenaar worden, betekent dat je zelf verantwoordelijk bent en invloed hebt op je eigen leven.”

Eigenaarschap en energietransitie op de kaart

“Bij Procap hebben we veel ervaring met gebiedsgerichte aanpak. Of het nu gaat om woonwijken of bedrijventerreinen, er zijn altijd twee essentiële stappen om mee te beginnen. Ten eerste, breng de sociale kaart in beeld. Dit betekent uitzoeken wie je ambassadeurs, wie de meestribbelaars, critici, etc. zijn en het gesprek aangaan met bewoners en ondernemers. Ten tweede, maak de fysieke kaart. Dit betekent in beeld krijgen wat er precies gedaan moet worden, wat de opgave is en hoe bijvoorbeeld de energiehuishouding in het gebied in elkaar zit.

“Goed verkennen kost meestal een paar maanden tijd, maar alleen dan neem je een gezamenlijke start serieus. Een goede start is cruciaal voor het creëren van eigenaarschap bij bewoners en ondernemers.”

Kans voor gemeenten

De rol van gemeenten hierbij is essentieel. Zij zouden dit proces uitsluitend moeten faciliteren: financieren, kennis verstrekken, zo nodig regelgeving aanpassen, biedt perspectief en dan… last but not least… loslaten. Vertrouwen dat het goedkomt. Klinkt gemakkelijk maar is razend ingewikkeld.

Nieuwsgierig? Mail Frits!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.