Primeur: Utrecht mag ‘gasklevers’ hun gas ontzeggen
Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma Aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.
Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.
Artikel 7ag
Utrecht wil in 2050 geheel aardgasvrij zijn. Om die doelstellingen te kunnen halen, moet in 2030 een derde deel van de stad van het gas af zijn, waaronder Overvecht-Noord. Van de achtduizend woningen in deze wijk zijn er bijna 4.400 die alleen nog voor het koken van aardgas afhankelijk zijn en hun overige energie van een warmtenet betrekken. De bewoners van die 4.400 woningen kan de gemeente dankzij artikel 7ag van de Crisis- en Herstelwet via een Algemene maatregel van Bestuur straks dwingen het gas op te geven.
Zo weinig mogelijk
Volgens gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning gaat het om een ultimum remedium dat Utrecht liever niet wil inzetten. ‘Bewoners krijgen de tijd om over het aanbod na te denken. Het is denkbaar dat een beperkt aantal bewoners niet op het aanbod ingaat. Om te voorkomen dat voor dit beperkte aantal de kookgasleidingen toch moeten worden vervangen – wat zeer kostbaar is en vanaf 2030 onnodig omdat de leidingen dan sowieso verwijderd moeten worden – bestudeert de gemeente de mogelijkheid om onder voorwaarden geen kookgas meer te laten leveren.’
Redelijk alternatief
Hier is de wettelijke regeling voor in voorbereiding via de Crisis- en herstelwet. ‘We willen mensen een redelijk alternatief bieden’, stelt Keuning. ‘Inwoners kunnen volledig worden ontzorgd en moeten er financieel niet op achteruit gaan. Maar we moeten er rekening mee houden dat niet iedereen op het aanbod ingaat. Voor dit soort gevallen heb je nu een stok achter de deur.’
Corporaties
De 4.400 woningen in Overvecht-Noord zijn merendeels in handen van corporaties, een klein deel is particulier bezit. Hoewel de uiterste afsluittermijn nog tien jaar weg is, zullen de gasstellen van deze 4.400 woningen uiterlijk in 2024 worden vervangen, omdat Stedin met het onderhoud niet kan wachten tot 2030.
Vijftal gasklevers
De discussie over uitbreiding van de gemeentelijke instrumenten in de energietransitie laaide afgelopen najaar op. Toen bleek dat voor een vijftal hardnekkige ‘gasklevers’ in de Purmerendse wijk Overwhere, eveneens onderdeel van het Programma aardgasvrije wijken, een nieuw gasnet-light moest worden aangelegd. Dit terwijl de gemeente alle kosten van de energieverandering op zich nam en desgewenst ook de noodzakelijke aanpassingen in de woning verzorgde.
Aanbod rond
Deze maand ontvingen de bewoners van de 4.400 woningen in Overvecht-Noord een brief over het voornemen van Stedin, de gemeente en woningcorporaties Bo-Ex, Mitros en Portaal. Voor deze zomer verwachten de partijen het aanbod rond te hebben dat aan de bewoners kan worden gedaan. Dan kan door de Utrechtse raad, na consultatie van alle betrokken partijen, besloten worden of de aanpak wordt doorgezet. Eind 2022 verwacht Utrecht in beeld te hebben wie vrijwillig op elektrisch koken overgaat. Vanaf 2023 kan dan de Crisis- en Herstelwet worden ingezet voor de weigeraars, mocht dat nodig zijn. Zo kan vervanging van gasleidingen vanaf 2024 worden voorkomen.
Reacties: 34
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Alternatieven genoeg....
Hoe ging dat ook weer in de jaren '60 toen Nederland in 4,5 jaar overging op Aardgas?
Hoop dat het duidelijk wordt voor alle inwoners.
Bert Homan
Assen
Waterstofgas pomp je niet op, dat moet je maken en is duur. Het is niet veel omhanden, al helemaal niet om huizen mee te verwarmen. Om een paar 'gasklevers' te voorzien van een gasnet op kosten van de belastingbetaler is veel te duur en onnodig. Gaat erom of de bewoners niet meer moeten betalen voor hun energierekening. Voor de rest lijkt me dit een democratisch besluit. Dat je het er niet mee eens bent maakt het niet minder democratisch.
@Harm Kootstra
Zeker oud-wethouder van het afgebrande dorp.
https://gasloosvooriedereen.jouwweb.nl/
"Voor de rest lijkt me dit een democratisch besluit. Dat je het er niet mee eens bent maakt het niet minder democratisch. "
Een besluit is pas democratisch als de kiezer via de aangekondigde maatregelen in de verkiezingsprogramma's konden stemmen op de plannen, óf dat ze via een referendum kunnen stemmen op de voorgenomen maatregelen. Beiden zijn niet aan de orde, dus is het te voeren beleid niet democratisch, maar getuigt het juist van machtsmisbruik
Dictatuur? Wees blij dat er gekeken wordt naar reële mogelijkheden waarbij het klimaat zo min mogelijk wordt aangetast. Dat vind ik de directe verantwoordelijkheid van de politiek en in Utrecht wordt dat goed opgepakt. Je mag hopen dat dat in elke gemeente zoveel prioriteit krijgt. Want van een minder veranderen klimaat heeft iedereen voordeel. Denk daar eerst eens aan voor je domme dingen roept.
Graag beginnen met al die woonboten met hun schoorsteen op ventilatiehoogte...
Hoe gedrag van mensen verandert die onder grote politieke druk hun werk doen en resultaten dienen te halen, is uit de geschiedenis welbekend. Zij grijpen direct naar het machtsmiddel dat hen is aangereikt. Niet schieten is geen optie. Het doel heiligt namelijk de middelen.
Een levensgevaarlijke politieke ontwikkeling in Utrecht. Nog voor burgers zijn verleid, staat het pistool al op hun borst. Een werkelijk waanzinnige ontwikkeling.
Baudet wrijft bij voorbaat al in zijn handen. De dwang die GroenLinks burgers oplegt, zal hij maar wat graag als voorbeeld nemen.
Een zeer bezorgde,
Toine
Ik begrijp dit niet, maar u wil mij dat beslist uitleggen.
Ik veronderstel niets, ik stel dat GroenLinks een perfect excuus geeft om hetzelfde te doen. Of Baudet dat gaat doen is niet voorspelbaar. Maar uit zijn publicaties en uitspraken blijkt dat hij die kans niet zal laten liggen.
Als die indruk onjuist is, is het alleen aan hemzelf om die indruk te veranderen. Het afgelopen weekend bleek duidelijk dat hij daar niet toe bereid is. Ik noch u kan daar iets aan veranderen.