Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Experiment wooncoöperaties in grote steden

Kennisorganisatie Platform31 in Den Haag gaat de komst van nieuwe wooncoöperaties stimuleren. Huurders hebben met de komst van de nieuwe Woningwet per 1 juli meer mogelijkheden gekregen om zelf een coöperatieve vereniging op te richten. Doel is meer mensen eigen verantwoordelijk te geven voor hun woning en woonomgeving.

11 juli 2015

Meer zeggenschap

Een groeiende groep Nederlanders wil zelf het beheer van woningen overnemen om zo meer zeggenschap te krijgen en daarmee de onderhoudskosten voor het huis in de hand te houden. 'Wij krijgen hier wekelijks telefoontjes over', zegt Hamit Karakus, directeur bij Platform31, een kennisorganisatie voor stedelijk en regionale ontwikkeling. Zijn organisatie experimenteert al langer met groepen mensen die dergelijke initiatieven nemen.

Actieprogramma in vijf grote steden

Nu komt er een actieprogramma in vijf grote steden. Doel is de coöperatieve vereniging te ontwikkelen tot een realistische, aantrekkelijke en duurzame optie in het wonen in Nederland. 'Mensen die nu bezig zijn een coöperatie op te zetten lopen tegen allerlei obstakels aan, zoals de financiering en het beheer van de woningen. Daar willen wij samen met de initiatiefnemers en onder meer banken oplossingen voor bedenken’, aldus Karakus.

Laag inkomen

Bas van Vlaenderen van wooncoöperatie Copekcabana in Amsterdam-Noord wil met ongeveer zestig mensen zo’n dertig woningen gaan beheren. Het gaat om een sociale coöperatie die zich richt op mensen met een laag inkomen: 'Onze gezamenlijke drijfveer is zelf een actieve rol te spelen in de inrichting van de woningen, maar ook omdat we in gezamenlijkheid dingen willen doen.’ Zo wordt er gedacht aan een gezamenlijke keuken en tuin, maar ook een eigen kinderopvang en enkel auto’s voor gezamenlijk gebruik.

Geen financieringsmogelijkheid

Mede-initiatiefnemer Marloes van Doorn ziet een coöperatieve vereniging als de commune 2015. 'Het is op een moderne manier weer met elkaar samenleven’, aldus Van Doorn. Het gaat er nu nog om een bank te vinden die de aankoop wil financieren. 'Waarschijnlijk wordt het een Duitse bank’, zegt Vlaenderen. 'In Nederland kennen banken nog geen financieringsmogelijkheid voor dit soort coöperatieve woonprojecten.' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marianne Coopmans / beleidsadviseur zelfbouw bij gemeente Utrecht
Eerst testen of dit werkt!
jan van den broek
Of alle coöperaties naar de gemeente, met medenemend i of 2 personeelsleden.

Nog beter dat particulieren zelf een cooperatie oprichten geen dure directeur, en staf. dit scheelt aan aanzienelijk in de huurprijs zeer goed idee, doorgaan
Antti Hänninen / Architect
Het zou goed zijn ook fondsen te genereren om de woningen ook duurzamer te maken. Wanneer daar meteen geld voor gereserveerd kan worden, zijn de woningen voor de toekomst voorbereid.
Michel Raspoort / klantmanager DWI bijzondere doelgroepen
http://www.iisg.nl/volkshuisvesting/periodes.html

Kijk hier naar de geschiedenis en leer hiervan. Na de verzakelijking gaan we weer naar de basis.
Advertentie