De plastic soep in zee begint op straat
Plasticsoep was tot nog toe vooral bekend als een zeer groot, met plastic vervuiling verontreinigd gebied in de Stille Oceaan maar intussen is bekend dat op alle zeven oceanen verdichtingen van plastic afval bevinden.
Koninginnedag of Koningsdag zal het vertrouwde beeld opleveren van onvoorstelbare hoeveelheden plastic glazen, plastic flessen, plastic tape en touw, plastic zeil en folies. Er is zelfs een initiatief om geen ballonnen op te laten op 30 april, zo bleek onlangs op een studiedag van Gemeente Schoon.
Via rivieren naar Noordzee
Veel van al dat plastic zal de gracht, vaart, sloot of kanaal inwaaien. Via de rivieren zal de rommel de Noordzee bereiken, waar het bijdraagt aan de beruchte plasticsoep. Plasticsoep was tot nog toe vooral bekend als een zeer groot, met plastic vervuiling verontreinigd gebied in de Stille Oceaan (omvang Frankrijk, Spanje en Portugal) maar intussen is bekend dat zich op alle zeven oceanen verdichtingen van plastic afval bevinden. En ook de Noordzee geldt als een plasticsoep-locatie, zij het met wat dunnere concentratie, zeg maar plasticbouillon.
Microplastics
Sinds kort is er de plasticvisser, een drijvend platform met twee vangarmen dat plastic troep uit rivieren vangt, maar het komt er natuurlijk op aan dat mensen minder plastic laten zwerven. Ook de zogeheten microplastics, afkomstig uit synthetisch textiel en uit de zogeheten scrubbers die sinds enkele jaren in douchegels en tandpasta zitten, dragen bij aan het probleem. Staatssecretaris Wilma Mansveld overweegt een verbod op deze microplastics.
Dak- en thuislozen
In Limburg wordt rondom de Maas door diverse organisaties al structureel gewerkt aan vermindering van de bijdrage aan de plasticsoep die via de rivier wordt aangevoerd. De gemeente Venlo houdt de Maasoevers van de stad schoon, onder meer door dak- en thuislozen in te zetten. Na de hoogwaterperiode hangen de plastic zakjes in de overhangende bomen van de rivieroever. In een tracé van de Maas bij Eijsden voerde Gijsbert Tweehuijsen afgelopen najaar met een zelfontwikkelde meetmethode op een schip tellingen uit. 'We schatten dat er gemiddeld 15 duizend plastic deeltjes per uur Nederland binnenstromen, waarvan circa 9000 harde deeltjes en 6000 zacht plastic', vertelt Tweehuijsen, wiens onderzoek deels wordt gefinancierd door de Europese plastic industrie. 'Als we later dit jaar verder stroomafwaarts meten, krijgen we voor het eerst een beeld wat er in de provincie Limburg aan plastic afval op de Maas wordt geloosd.'
Goed om te weten. Watervogels eten stukjes plastic en leggen daardoor vaak voortijdig het loodje (het plasticje)...