Klimaatacties steden en bedrijven halen weinig uit
Klimaatacties van steden, regio’s en bedrijven moesten een belangrijke rol spelen in het klimaatbeleid. Dit blijkt nauwelijks het geval.
Steden, regio's en bedrijven kunnen in theorie een hoop bijdragen aan het klimaatbeleid, maar in de praktijk valt dat tegen. Tot die conclusie komt onderzoeker Mark Roelfsema van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die hier promotieonderzoek naar heeft gedaan.
Ambitiegat
Concreet brengen deze partijen de uitstoot van broeikasgassen met slechts 1,5 tot 2,5 procent extra omlaag in 2030, becijfert de onderzoeker. Op nationaal niveau gaapt vaak een gat tussen de beloftes die landen doen om de opwarming van de aarde te beperken en wat echt nodig zou zijn om aan de afspraken te voldoen. Dat wordt het 'ambitiegat' genoemd. Daarbovenop komt ook nog het 'implementatiegat', het verschil tussen belofte en uitvoering. Dezelfde fenomenen ziet Roelfsema bij steden, regio's en bedrijven. ‘Gezamenlijk beloven ze veel, maar als je kijkt naar wat ze echt doen, valt dat tegen.’
Klimaatakkoord
In het klimaatakkoord van Parijs hebben landen eind 2015 afgesproken zich in te spannen om de uitstoot van broeikasgassen zodanig te verminderen, dat de aarde niet meer dan 2 graden, en bij voorkeur niet meer dan 1,5 graad, opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Daartoe zou de uitstoot nog met een derde tot de helft omlaag moeten dan wat met bestaand beleid kan worden bereikt.
Kloof dichten
‘De hoop ontstond de afgelopen jaren dat extra inspanningen van steden, regio’s en bedrijven deze kloof voor een belangrijk deel kunnen dichten’, legt het PBL uit. In werkelijkheid is deze bijdrage vooralsnog dus kleiner dan gehoopt volgens dit onderzoek. Roelfsema is er onlangs op gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.