Stikstofplannen Wiersma geven provincies voorzichtig hoop
Provincies reageren hoopvol, maar ook afwachtend op de plannen die minister Femke Wiersma presenteerde.

Provincies reageren hoopvol, maar ook afwachtend op de plannen die minister Femke Wiersma eind vorige week presenteerde om Nederland van het stikstofslot te halen. De BBB-politica schetste in brieven aan de Tweede Kamer en in de media wat ze wil doen om de vergunningverlening weer op gang te brengen en tegelijk de natuur te laten herstellen. De plannen zijn nog niet uitgewerkt en het is de vraag of ze juridisch stand houden.
‘Hoop’
‘Het zijn brieven die hoop geven’, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen, ook van de BBB. ‘We voorzien dat als het lukt om de rekenkundige ondergrens te verhogen, het merendeel van de PAS-melders kan worden gelegaliseerd. Daarnaast geeft het vermoedelijk meer ruimte voor andere opgaven zoals de woningbouw en de energietransitie.’
Geborgde inzet
Andere provincies zijn wat terughoudender. Zo zegt de provincie Utrecht benieuwd te zijn naar de precieze plannen. ‘Zoals we al vaker hebben aangegeven: wij verwachten een geborgde inzet vanuit het Rijk, zodat we verder kunnen werken aan het herstel van de natuur, de vergunningverlening vlot kunnen trekken en agrariërs van hun al jaren durende onzekerheid kunnen verlossen’, aldus een woordvoerster van gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA).
Werkgroep
De provincie Noord-Brabant reageert nu evenmin inhoudelijk op het plan en verwijst naar gesprekken tussen het Rijk en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Om te proberen het stikstofprobleem op te lossen, hebben de provincies een commissie ingesteld die in gesprek gaat met de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel onder leiding van premier Dick Schoof. Deze werkgroep, met negen ministers en twee staatssecretarissen, is in het leven geroepen na twee recente rechterlijke stikstofuitspraken waardoor er eigenlijk geen vergunningen meer kunnen worden verleend. Doel is Nederland ‘zo snel mogelijk van het stikstofslot af te krijgen’.
Uitkomsten afwachten
Alle provincies hebben het Rijk herhaaldelijk gevraagd om maatregelen voor stikstofreductie. ‘We zien dat de minister daarop inzet met bijvoorbeeld het invoeren van bedrijfsspecifieke emissienormen’, aldus Van Leeuwen. ‘Wij beseffen dat een dergelijke aanpak veel impact zal hebben op verschillende sectoren en zijn dan ook verheugd dat zorgvuldig onderzoek wordt gedaan naar hoe en wat dit betekent. We wachten de uitkomsten af.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.