Stikkende kippen juridisch in de kou
Plofkippen die in eenoverhitte stal stal dreigen te stikken staan jurdisch in de kou: op basis van welzijn mag de gemeente niet handhaven. Via de band van het mileu kan er tijdens de bouw van de stal wel betere isolatie worden geiëist.
Gemeenten zouden via strengere milieueisen de leefomgeving voor dieren in de bio-industrie sterk kunnen verbeteren. ‘Als je bij de bouw van een stal het dak beter laat isoleren, dan voorkom je dat de kippen tijdens de eerste de beste hete zomerdag doodgaan van de warmte’
Stikkende kippen
Dat stelt de vereniging Wakker Dier in reactie op de honderdduizenden kippen die afgelopen weekeinde door heel Nederland dreigden te stikken in veel te warme schuren. Ware het niet dat de brandweer op een aantal plaatsten het dak van stallen met water had gekoeld, dan waren er massaal kippen aan de warmte doodgegaan. Nu bleef het bij een relatief klein aantal.
Plofkip levert 15 watt
Volgens woordvoerder Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier is de problematiek er niet minder om. Vooral de plofkip heeft het al snel veel te warm. ‘Dat beest groeit zo snel dat zij net zoveel restwarmte produceert als een lamp van 15 watt. Verder zitten er 20 dieren op een vierkante meter en dan met tienduizenden tegelijk in een stal. Dus de warmte kan nergens heen.’
Al vanaf 15 graden oververhit
Zo gauw het buiten 15 graden is, begint de plofkip al van binnen te koken, aldus Van de Wouw. ‘Laat staan tijdens zo’n hete dag als zondag’. Het gaat om miljoenen kippen die op deze manier elke dag te lijden hebben onder hittestress.
Welzijn geen grond voor optreden
Hoe warm het ook wordt, gemeenten mogen niet optreden tegen oververhit rakende stallen. Dierenwelzijn is geen grond voor handhaving of het eisen van een betere ventilatie of isolatie. Tijdens de bouw van een stal mag de gemeente wel op grond van milieunormen aanvullen eisen stellen.
Via de band van het milieu
‘In de bouwvergunning kan worden opgenomen dat de lucht sneller moet worden afgezogen en gereinigd. Of dat het dak geïsoleerd moet worden om de stal energiezuiniger te maken. Want hoe heet het er inde zomer ook wordt, paradoxaal genoeg moet een kippenschuur in de winter flink worden bijgestookt: ‘anders gaan de kuikens dood. Een plofkip produceert pas in de tweede helft van haar leven zoveel restwarmte’.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Binnen wettelijke mogelijkheden maakt de ondernemer vrije keuzen, ook ten aanzien van investeringen in risico’s. De ondernemer is gedwongen iets goeds produceren wat verkoopbaar is.
Stelt dat dit zou gaan om elektronica in een opslag- en productiehal. De ondernemer is te beroerd om voor onderhoud te zorgen. Resultaat slechte producten, schade kortsluiting en deel opslag is vernietigd. Zou er dan iemand zijn die stelt dat “de lokale overheid” speciaal hiervoor regels moeten maken en moet optreden?
Ik vind dat dit een kwestie van de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer moet blijven, met als heldere grens de veiligheid van de omgeving.
gezien zij het niet beklangrijk vinden dat dieren op een deugdelijke manier worden gehouden, kunnen wij niks hiertegen beginnen.
Zoals vaak gezegd, wordt een toiletrol beter beschermd dan een plofkip
hiernaast, wil men minder regels en meer verantwoording bij het bedrijf leggen. volgens mij is hiermee het bewijs geleverd dat directeuren van bedrijven deze verantwoordleijkheid niet kunnen nemen.
als iets niet voorgeschreven wordt, dan gebeurt het ook niet, maar als het wel handig is om te wijzen naar de overheid om geen eigen verantwoording te hoeven nemen, zoals nu, dan wijst men naar de overheid..
maar alks de overheid eisen opstelt en dwingt maatregelen te treffen, dan roepen we boe, omdat de overheid teveel regels oplegt..
kies en weet eens wat je wil