Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ondergrondse opslag van CO2 beter op platteland

Ondergrondse opslag van CO2 is niet gevaarlijk, maar om juridische procedures en onrust te voorkomen is het toch beter om de eerste proeven ermee in een dunbevolkt gebied te houden. Niet onder Barendrecht dus, maar liever in een gasveld onder Noord-Nederland.

03 maart 2008

Dat stelt consultant op het gebied van emissierechten Jos Cozijnsen. Hij geldt als onafhankelijk expert op het gebied van CO2 regelgeving en reageert op de plannen om het broeikasgas in een leeg gasveld onder het dichtbevolkte Barendrecht te pompen.

 

Een consortium bestaande uit onder meer Shell en de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM wil graag CO2 opslaan onder het Rijnmond gebied. Gekozen is voor het 2000 meter diepe gasveld onder Barendrecht omdat het ‘dichtbij de zuivere CO2 bron van Pernis ligt’. ‘Daarnaast zijn het hele mooie velden met een goed afsluitende laag’, zo werd onlangs tijdens een voorlichtingsavond aan de bewoners bekend gemaakt.
Maar de inwoners zijn er niet gerust op. Ze vrezen voor hun veiligheid als het gas ineens vrij komt. Volgens Cozijnsen is dat echter uitgesloten: het veld zal niet ontploffen en het gas dat er inzat is ook nooit naar de oppervlakte gekomen. En zelfs al zal er een beetje CO2 vrijkomen, dan verwaait dat zonder dat iemand er last van zal hebben.

 

Toch ziet hij in de onrust van de bewoners op zich al reden genoeg om voor een andere locatie te kiezen. ‘Het blijft een innovatieve combinatie van bestaande technieken. Ik zou daar toch eerst in een dunbevolkt gebied ervaring mee willen opdoen. Waarom zou je onrust wekken en zo het draagvlak onder de bevolking in gevaar brengen’?

 

Dat het consortium tijdens voorlichtingsavonden niet over een proef maar over een demonstratieproject spreekt sterkt hem in zijn mening: ‘Daar ga je al. Demonstratie klinkt veiliger dan proef. Voor je het weet wordt het een juridische woordenstrijd. In het Noorden zul je dat gedoe veel minder hebben’.

 

De gemeente Barendrecht en het ministerie van VROM stellen dat er nog geen beslissing is genomen. ‘Er loopt een Milieu effecten rapportage, die wachten we eerst maar eens even af’.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie