Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie blij met Tata's keuze voor waterstof

Het provinciebestuur van Noord-Holland is blij met de ommezwaai van Tata Steel. Het bedrijf maakte woensdag bekend om staal te gaan produceren met waterstof. Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof (Miieu) zullen concrete sfapraken met het staalbedrijf worden vastgelegd.

16 september 2021
Tata-Steel.JPG

Het provinciebestuur van Noord-Holland is blij met de ommezwaai van Tata Steel. Het bedrijf maakte woensdag bekend om staal te gaan produceren met waterstof. Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof (Miieu) zullen concrete sfapraken met het staalbedrijf worden vastgelegd.

Uitstoot

Tata Steel is de grootste industriele uitstoters van CO2. Met een jaarlijkse uitstoot van meer dan 12 miljoen ton neemt het bedrijf een derde van de totale CO2 van de Nederlandse industrie voor zijn rekening. Die uitstoot wordt vooral veroorzaakt door kolencentrales die het bedrijf gebruikt voor het opwekken van de warmte die voor de staalovens nodig zijn. Die centrales zorgen ook voor de uitstoot van andere onwenselijke stoffen in de omgeving.

 

Opvangen

Tot voor kort zette Tata vooral in op het opvangen van CO2 en het ondergronds opslaan. Maar vorige week bleek uit een debat in de Tweede Kamer al dat veel partijen die oplossing niet zien zitten. Ze willen dat het bedrijf nu echt gaat kiezen voor duurzame oplossingen. Door bekend te maken volledig over te willen gaan op waterstof heeft Tata zich neergelegd bij de tegenstand.

 

Aan zet

Volgens de provincie zijn rijk, provincie en gemeenten nu aan zet om het mogelijk te maken dat het ook daadwerkelijk kan. Op dit moment is waterstof als industriële brandstof nog schaars, en wordt voornamelijk gemaakt door elektrolyse met fossiele brandstoffen. Een installatie die op grote schaal waterstof produceert met groene energie is er nog niet.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Tata Steel speelt hetzelfde spelletje als politici vaak doen: veel beloven, weinig geven, doen de gek in vreugde leven.
Ab / beleidsmedewerker
Hoe lang gaat dit duren? Fantastische belofte. Ik geloof het niet.
Hans / afdelingsmanager
Hoorde vanmiddag van een bekende die als manager gewerkt heeft bij Tata Steel, dat hun plannen om met waterstof te gaan produceren er al liggen vanaf 2008. Dat belooft wat! Droom lekker verder, gedeputeerde Jeroen Olthof...
B. Janssen / Ambtenaar
Jeroen Olthof (Miieu) heeft zich al heel lang zand in de ogen laten strooien. Tata-steel gaat dat echt niet waar maken en al helemaal niet op korte termijn. Onvoorstelbaar hoe laconiek er nog steeds wordt omgesprongen met dit soort bedrijven. Eén vage belofte en alles mag weer doordraaien. Die rijke Indiërs achter Tata lachen zich helemaal rot, in India kost het miljoenen smeergeld om dit resultaat te bereiken in Nederland is een vage belofte voldoende. Dit soort bedrijven hebben geen goede bedoelingen maar tellen enkele hun roepia's.
H Dreef
Uiteindelijk gaat de staat de kosten voor ombouw betalen. Om dat te realiseren zal er stevig moeten worden gelobbyd door TaTa.

Zit er voor een politicus hier niet een lucratief lobby baantje in?
H. Wiersma / gepens.
Nog afgezien van de haalbaarheid van dit plan: dit is zeker niet binnen 5 - 10 jaar uitvoerbaar. Een beter plan is om het gehele bedrijf te verplaatsen en duurzaam elders in Noord-Holland of Nederland te herbouwen. Als deze industrie tenminste voor ons land behouden moet blijven.

Een belangrijk element wat in de discussie nogal is ondergesneeuwd is de mogelijkheid om het bedrijf namelijk volledig naar een betere locatie en onder de meest efficiënte en duurzame randvoorwaarden te verplaatsen. Dat zou betekenen dat de (rijks)Overheid het huidige bedrijf geheel zou kunnen/moeten opkopen (slopen, saneren) en daarna voor woningbouw van 60.000 (?) kan beschikbaar stellen.

Voordelen:

-een geweldige impuls (o.a. ook economisch en qua werkgelegenheid) aan de woningbouw en mogelijkheden voor toerisme rond Velsen, IJmuiden en Wijk aan Zee.

-betere en snelle faciliteiten voor een gemoderniseerd Tata Steel. elders.

-het voordeel van de grondtransacties en subsidies voor vergroening/innovatie kan door de (rijks)overheid worden ingebracht in een nieuwe fabriek. Regeren is vooruitzien. Laat het bedrijf eens haalbaarheidsstudies maken!
Advertentie