Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Atsma: gemeenten gaan niet over gentechvrije landbouw

De gemeente Nijmegen heeft zichzelf gentechvrij verklaard.Volgens staatssecretaris Atsma gaan gemeenten daar echter niet over.

06 maart 2012

Nijmegen mag zichzelf gerust uitroepen tot gentechvrije stad, consequenties voor de landbouw zal het niet hebben: weren van genetisch gemanipuleerde gewassen behoort nu eenmaal niet tot de bevoegdheden van een gemeente.

Nijmegen Gentech vrije stad

Dat is de strekking van een brief van staatssecretaris Atsma van milieu, zoals hij die eind vorige maand naar de stad Nijmegen en naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Atsma reageert daarmee op een aankondiging van het stadsbestuur, dat Nijmegen tot gentechvrije zone bestempeld. Het college wil daarmee bijvoorbeeld de teelt van gemodificeerde maïs binnen de gemeentegrenzen tegengaan.


Burgerinitatief

Dit statement is het resultaat van een burgerinitiatief, waarmee 4000 inwoners van de stad de kwestie van gemodificeerde landbouw op de agenda van de gemeenteraad wisten te krijgen. De burgers spraken hun zorgen uit over de milieueffecten van de omstreden teelt, waarbij aan het dna van gewassen wordt gesleuteld.

'Meer gif'

Bekendste voorbeeld is het verbouwen van maïs die resistent is gemaakt tegen het gebruik van landbouwgif Round Up. Tegenstanders, waaronder Greenpeace vrezen dat het gebruik van het bestrijdingsmiddel daardoor sterk zal toenemen, met alle gevolgen voor het milieu van dien.

Besmetting van buurgewassen
Belangrijkste bezwaar tegen de gentech is echter dat de teelt ervan de wijde omgeving besmet met door de wind weggeblazen gemodificeerde zaadjes. De gevolgen hiervan kunnen we niet voorspellen, maar die kunnen op langere termijn desastreus zijn voor alle andere gewassen, aldus campagneleider Hans van Bekkum van Greenpeace. ‘'Zolang we de gevaren niet kennen, moeten we het gewoon niet doen’'.

Schade voor biologsche boer

Zeker is dat reguliere landbouw naast een perceel gentech maïs hier last van heeft. ‘De boer kan dan niet meer instaan voor de zuiverheid van zijn eigen oogst. Dat geldt natuurlijk nog sterker voor de biologische landbouw.’

Beschermen

En hier zag Nijmegen een kans om tot genchtechvrije zones te komen: het is onder de Europese richtlijnen toegestaan om stukken grond te vrijwaren van gemanipuleerd gewas, als hiermee schade aan andere partijen wordt voorkomen. ‘We mogen dus onze natuur en biologische landbouw beschermen door buurpercelen gentech vrij te houden’', aldus Greenpeace.

Uit de droom geholpen

Maar Atsma helpt Nijmegen in de brief hardhandig uit de droom: ‘Wanneer een genetisch gemodificeerd gewas eenmaal tot de EU markt is toegelaten, kan het in principe overal binnen het Europees grondgebied worden gebruikt, geteeld en verkocht .Om ongewenste vermenging en daaruit voortvloeiende economische schade te voorkomen kunnen EU lidstaten maatregelen nemen over het naast elkaar bestaan van biologische teelt, conventionele teelt en de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen’, schrijft de staatssecretaris. Maar daar gaat het Productschap Akkerbouw over, voegt hij er vervolgens fijntjes aan toe. Dus niet de gemeente.

Symbolisch

Het  stadsbestuur heeft kennis genomen van het antwoord van Atsma, maar blijft bij haar standpunt dat gentech ongewenst is.  ‘Al  is het dan voorlopig maar symbolisch’, aldus een woordvoerder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie