Streep door bouwplan Rotterdams wijkje
De sloop en nieuwbouw van woningen in de woonwijk Wielewaal in Rotterdam-Zuid gaat voorlopig niet door. De Raad van State maakte deze week gehakt van het bestemmingsplan van de gemeente. Die had verzuimd een m.e.r.-beoordelingsbesluit op te nemen in het plan.
De sloop en nieuwbouw van woningen in de woonwijk Wielewaal in Rotterdam-Zuid gaat voorlopig niet door. De Raad van State maakte deze week gehakt van het bestemmingsplan van de gemeente. Die had verzuimd een m.e.r.-beoordelingsbesluit op te nemen in het plan.
Streep
De afwijzing is een flinke streep door de rekening van de verhurende corporatie Woonstad en projectontwikkelaar BPD, die de bestaande 545 woningen willen vervangen door nieuwbouw van 675 woningen. Nog 200 daarvan zouden sociale huur worden. In februari van dit jaar kregen de Rotterdamse rechtbank nog toestemming om de plannen door te zetten.
Groen
De Wielewaal is geen gewone stadswijk. Het werd in de na-oorlogse jaren snel gebouwd en bestaat uit éénlaagse, geschakelde woningen met veel groen ertussen. Daardoor heeft de wijk de uitstraling van een lommerrijk huisjespark, aan de rand van een stadsdeel waar industrie en naoorlogse flats om de hoek liggen.
Verouderd
Maar de woningen zijn ook al jaren in zeer slechte staat. Toen ze in 1949 werden gebouwd, zouden ze slechts 25 jaar blijven staan. De woningen werden zelfs niet gebouw op heipalen, bijzonder voor de slappe Zuid-Hollandse grond. Bovendien waren de voorzieningen in de woningen sterk verouderd en vaak te klein.
Plan
Al aan het eind van de jaren negentig werd duidelijk dat renovatie van de woningen niet haalbaar was; het zou teveel geld kosten. Woonstad zocht daarom de medewerking van de bewoners om een nieuw plan te ontwikkelen die recht zou doen aan de indeling en het karakter van de wijk. De woningen zouden worden vervangen door -grotendeels- laagbouw van duurzame woningen.
Betaalbaar
Uiteindelijk konden de bewoners niet instemmen met het plan. Volgens hen worden de huren te hoog, en worden de bewoners door het grote aandeel koopwoningen in het plan uit de eigen wijk gejaagd. Woonstad stelt echter dat de nieuwe woningen veel zuiniger zijn, waardoor de kosten voor energie net zo veel omlaag gaat als de huur omhoog. En volgens de corporatie is voor iedere Wielewaler plaats in de nieuwe wijk. De koopwoningen zijn nodig om het plan betaalbaar te houden.
Sloop
In de afgelopen jaren zijn al de nodige woningen gesloopt. Inmiddels hebben een groot deel van de oorspronkelijke huurders de woning verlaten. Vrijkomende woningen krijgen geen nieuwe huurders.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.