Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Miljard Prinsjesdag goed voor 75.000 woningen

Het extra geld dat met Prinsjesdag is aangekondigd om versneld meer betaalbare huizen te bouwen moet 75.000 extra woningen opleveren. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een miljard euro tot haar beschikking en gaat de komende maanden uitwerken hoe dat geld precies zal worden besteed.

05 november 2021
nieuwbouw.jpg

Het extra geld dat met Prinsjesdag is aangekondigd om versneld meer betaalbare huizen te bouwen moet 75.000 extra woningen opleveren. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een miljard euro tot haar beschikking en gaat de komende maanden uitwerken hoe dat geld precies zal worden besteed.

Grootschalig bouwen

De helft van het miljard gaat naar gebieden waarvoor al plannen zijn om grootschalig te bouwen. De meeste van de veertien gebieden liggen in de Randstad en rond de grote steden, maar ook in Breda, Den Bosch, Tilburg, Nijmegen, Groningen en Zwolle. Hoe het geld over deze regio's wordt verdeeld, is nog niet bekend. Gekeken wordt waar extra budget het meest nodig is en het grootste effect heeft.

 

Woningbouwimpuls

250 miljoen euro komt terecht bij de zogenoemde Woningbouwimpuls, waarmee 40.000 extra woningen door het hele land kunnen verrijzen. Nog eens 250 miljoen moet helpen knelpunten op te lossen. Hierbij gaat het om allerlei initiatieven. Zo gaat er geld naar de Raad van State om beroepsprocedures te versnellen en naar teams van deskundigen op verschillende gebieden.

 

Tien jaar

Het miljard wordt niet in één jaar gespendeerd, maar in een periode van hooguit tien jaar. Volgens het ministerie kan altijd nog besloten worden om meer te investeren. Het geld wordt niet per se rechtstreeks in de bouw gestoken, maar ook in projecten waarmee de bouw van huizen wordt versneld, bijvoorbeeld door bouwgrond vrij te maken of de infrastructuur te verbeteren.

 

Zestien steden

Een coalitie van zestien grote steden riep het nieuwe kabinet vorige maand op om 2 miljard euro extra per jaar uit te trekken. Ollongren hoopt dat er tot en met 2030 zeker 900.000 extra woningen bij komen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Een beetje bevolkingsplanning zou wel helpen om dit land enigszins leefbaar te houden. We kunnen woningen blijven bouwen, uiteindelijk zelfs helemaal over Engeland heen, maar het wordt er niet leuker op. Ik hoop dat de kinderen van mijn kinderen straks nog een klein veldje overhouden om te spelen. En een koe in de weide kunnen zien staan.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Met de wetenschappelijke kennis van nu zouden “bevolkingsgroei” en “economische groei” vieze woorden moeten zijn. Iets beschamends. Het zou goed zijn als er een miljard euro gaat naar onderzoek hoe we bevolking en economie in toom zouden kunnen houden. Onderzoeken hoe we moeder natuur niet verder kunnen beschadigen. Hoe we de bevolkingsomvang kunnen laten krimpen. Hoe we mensen zover kunnen krijgen om in het winterseizoen een stukje te gaan fietsen om bij een boer een rode kool te kopen, in plaats van kant en klare rode kool te laten bezorgen door een online winkel zoals Picnic. Hoe we mensen zo ver kunnen krijgen hun tomeloze consumptiehonger te temperen.
Piet / Jeugdzorg
Interview met hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer: “ We hebben een enorme instroom gezien van arbeidsmigranten. Ook aan de bovenkant. In de wijk Belgisch Park in Den Haag wonen tegenwoordig bijna alleen maar buitenlanders. Ook het Statenkwartier in Den Haag is toenemend internationaal. In het Westland werken tussen de 13.000 en 16.000 arbeidsmigranten. Een deel blijft en laat hun gezin overkomen. Zelfs in coronatijd zijn er in 2020 netto 60.000 arbeidsmigranten het land binnen gekomen, terwijl alle grenzen dicht waren. Nu komen er vermoedelijk jaarlijks netto wel weer meer dan 100.000arbeidsmigranten het land binnen.”. Boelhouwer pleit voor tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten om een deel van het probleem op te lossen. Ik ga nog een stap verder: een groot deel van de arbeidsmigranten werkt in sectoren en houdt sectoren in stand waar we niets aan verdienen en die vaak schadelijk zijn: de distributie economie, de land- en tuinbouw, de vleesverwerkende industrie. We moeten ons economisch model herzien om deze instroom in te dammen.
Is wel zo
De asielinstroom in week 44 bedroeg: 1.600 personen.

(meer dan Denemarken in een heel jaar)
Piet / Jeugdzorg
Van de nieuwe rea-geringscoalitie hoeven we niet te veel te verwachten. D66 is een zeer groot voorstander van arbeidsmigratie en van asielmigratie, maar plaatst daar weinig kritische kanttekeningen bij. Bij VVD en CDA zitten ondernemers in de achterban voor wie arbeidsmigratie een verdienmodel is. En dan hebben we nog de christen-unie. Die heeft tegenwoordig wel een verstandig standpunt: https://www.christenunie.nl/standpunt/arbeidsmig …

De woordvoerder Don Ceder heeft het begrepen en spreekt over private lusten en publieke lasten. Eindelijk iemand in de landelijke politiek die het begrepen heeft. Het is de vraag of dit bij de coalitievorming iets uit zal maken, ik vrees van niet. Het cliëntelisme zal het waarschijnlijk winnen.
Bertus / Observant
Nederland barst uit z'n voegen maar (zeker de linkerkant) van het politiek spectrum ziet de (asiel-) instroom als pure zetelwinst.

Dat Nederland straks een grote Randstad is, boeit de politiek niet. Het is verschrikkelijk om dit te zien gebeuren.
Advertentie