Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuw wapen in strijd tegen landjepik

De gemeente Alkmaar zegt een probaat middel te hebben gevonden tegen bewoners die gemeentegroen bij hun tuinen trekken. De stad zet sinds enige tijd de APV in om zijn plantsoenen tegen dit soort landjepik te beschermen.

10 oktober 2008

De gemeente Alkmaar zet de APV al enkele jaren met succes in tegen burgers die zich schuldig maken aan illegale tuinuitbreiding. Lange tijd was onduidelijk of de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) daarvoor een geoorloofd middel was, maar eind juli oordeelde de Raad van State in een zaak die was aangespannen door een bewoner in het voordeel van de gemeente.

 

‘De uitspraak bij de Raad van State was de lakmoesproef voor ons beleid’, zegt wethouder Simon Binnendijk (Leefbaarheid, CDA). ‘Het is de bevestiging dat we met een publiekrechtelijke aanpak op de goede weg zaten.’ Hij wil het pilotproject in de wijk Huiswaard de komende tijd herhalen in andere delen van Alkmaar. Sinds de uitspraak van de Raad van State hebben vijf gemeenten bij Binnendijk aangeklopt om advies. Alkmaar sloeg enkele jaren geleden de weg in naar strakkere handhaving op het inpikken van gemeentelijk groen.

 

Omdat een privaatrechtelijke benadering vaak tot slepende procedures leidt, besloot de gemeente de APV aan te passen. Gemeentelijk groen valt in de Alkmaarse APV onder het begrip ‘openbare weg’; bewoners mogen die niet anders gebruiken dan de publieke bestemming voorschrijft. Binnendijk: ‘De manier waarop wij de APV inzetten, is niet alleen effectiever dan de privaatrechtelijke weg, maar ook transparanter en minder willekeurig, omdat we gelijk een hele wijk aanpakken.’

 

Volgens Binnendijk is voldoende draagvlak essentieel voor het slagen van de aanpak. ‘Je moet niet alleen mensen aanschrijven, maar ook op informatieavonden uitleggen waarom. En als je een stuk grond terug hebt, moet je er snel iets mee doen.’ In de Alkmaarse wijk Huiswaard ging driekwart van de 120 aangeschreven bewoners in op het verzoek van de Noord-Hollandse gemeente om hun tuinuitbreiding ongedaan te maken. Alkmaar verwacht met de pilot uiteindelijk 2.700 m2 grond terug te kunnen vorderen. Voor de hele stad kunnen daar nog enkele voetbalvelden bij komen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie