Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Netcongestie: slecht nieuws voor Den Haag, Groningen, Overijssel

Het hoogspanningsnet van TenneT moet verzwaard worden, maar dat duurt jaren.

20 december 2023
Hoogspanningsmasten bij Zwolle, in Overijssel.
Hoogspanningsmasten bij Zwolle, in Overijssel.ANP

De laatste netbeheerdersupdate brengt slecht nieuws voor Groningen, Drenthe, Overijssel en delen van de gemeente Den Haag. In al die gebieden kunnen grootverbruikklanten de komende jaren geen aansluiting meer krijgen op het stroomnet. In de hofstad zit het capaciteitsgebrek in een elektriciteitsstation waarop een deel van het centrum van Den Haag, Duindorp en Scheveningen zijn aangesloten, meldt regionale netbeheerder Stedin. In Groningen gaat het om netkrapte in het westelijk deel van de provincie, inclusief de stad Groningen. In Overijssel en Drenthe betreft het de gehele provincies, aldus Enexis.

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Senior beleidsadviseurs

Gemeente Alphen aan den Rijn
Senior beleidsadviseurs

Het probleem: het hoogspanningsnet

Het probleem zit hem vooral in het hoogspanningsnet van landelijk netbeheerder TenneT. Voorlopig zoeken netbeheerders soelaas in congestiemanagement, wat neerkomt op het gesprek aangaan met grootverbruikers om hen de huidige netruimte efficiënter te laten gebruiken.

De structurele oplossing zit in de verzwaring van het stroomnet. Maar dat duurt jaren. In Den Haag werken Stedin en TenneT samen aan uitbreiding. Dat duurt ‘naar verwachting tot medio 2033’, meldt die eerste. ‘De investeringen die hiervoor nodig zijn komen naar schatting uit op zo'n honderd miljoen.’ Concreet betekent dit een nieuw 150kv-hoogspanningsstation en kilometers aan ondergrondse hoogspanningskabels, schrijft Stedin aan de gemeente. De netbeheerder publiceerde ook een kaart van de Haagse netcongestie.

De situatie in Den Haag

Het collegebestuur van Den Haag wist al van de situatie voordat Stedin het nieuws woensdag naar buiten bracht. Een brief aan de raad meldt dat de netcongestie gevolgen heeft voor nieuw maatschappelijk vastgoed, bestaande ondernemers en nieuwe bedrijven. Voor woningbouw is er beperkt ruimte voor maatwerk.

Anders dan andere delen van het land, ontsprong Den Haag lange tijd de dans. Die tijd is voorbij. ‘Kleinschalige nieuwbouwontwikkelingen kunnen doorgaan, omdat individuele woningen geen grootverbruikaansluiting krijgen. Voor grotere nieuwbouwontwikkelingen (gestapelde bouw) is maatwerk nodig. Dit geldt onder andere voor de woningbouwprojecten KJ Den Haag, Bellevue-Den Haag en de gebiedsontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd’, meldt het college.

Bij grootverbruikers gaat het om een aansluiting van 3 x 80 ampère of groter.

Groningen, Drenthe en Overijssel

Ook in Groningen, Drenthe en Overijssel gaat het jaren duren om een einde te maken aan de krapte op het hoogspanningsnet. ‘Voor de knelpunten in Groningen leveren we vanaf 2029 extra capaciteit op het hoogspanningsnet op', laat TenneT-directeur Marc de Zwaan weten. En ten aanzien van Overijssel verzekert hij: ‘De structurele oplossing van de knelpunten op het hoogspanningsnet in het westen van Overijssel is gereed vanaf 2026. In het oostelijk deel van de provincie leveren we vanaf 2029 extra capaciteit op het hoogspanningsnet op.’

Drenthe is afhankelijk van het hoogspanningsnet in deze twee provincies.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
"De nieuwe energiewet" (vervanging Gaswet en Elektriciteitswet 1998). Er is nog nooit zo´n slecht voorbereid wetsvoorstel door de kamer geloodst.
T. Simpelmans
Nog slechter dan de Omgevingswet??
Nico Bos
Ik twijfel :-)
Advertentie