Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Negen op de tien Nederlanders willen maatregelen tegen PFAS

Negen op de tien Nederlanders vinden dat maatregelen nodig zijn om vervuiling door PFAS tegen te gaan, meldt Ipsos I&O na onderzoek.

ANP
06 september 2024
PFAS
Shutterstock

Negen op de tien Nederlanders vinden dat maatregelen nodig zijn om vervuiling door PFAS tegen te gaan, meldt Ipsos I&O na onderzoek in opdracht van het AD. Dat onderzoek wijst ook uit dat inwoners van Dordrecht en omgeving, waar volgens de krant met Chemours de enige PFAS-producerende fabriek van Nederland staat, zich meer zorgen dan gemiddeld maken over gezondheidsrisico's in hun woonomgeving door de aanwezigheid van PFAS.

Praktijkondersteuner Huisartsen (POH) Jeugd

Gemeente Gooise Meren
Praktijkondersteuner Huisartsen (POH) Jeugd

Strategisch Adviseur Energietransitie

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Energietransitie

Gezondheidsrisico’s

Volgens de onderzoekers maakt 23 procent van de inwoners van de regio Dordrecht zich veel zorgen om gezondheidsrisico's in de leefomgeving, terwijl dat in de rest van Nederland 7 procent is. Bijna twee op de drie inwoners (63 procent) van Dordrecht en omgeving denken dat er veel of enig gezondheidsrisico door PFAS is. In de rest van Nederland, exclusief de regio Dordrecht, is dat een vijfde.

Spullen met PFAS

Iets minder dan een kwart van de Nederlanders treft zelf maatregelen waarvan ze denken dat die de blootstelling aan PFAS verminderen, tegenover een op de drie inwoners van de regio Dordrecht. De meest getroffen maatregel is minder spullen kopen waar PFAS in zitten. Inwoners van Dordrecht treffen vaker en meer verschillende maatregelen. Zo eet 59 procent geen of minder eieren van hobbykippen, tegenover 26 procent in de rest van Nederland, gaan ze vaker niet meer zwemmen in natuurplassen (58 procent tegen 19 procent) en eten ze vaker geen groenten of fruit meer uit moestuinen (49 procent tegen 14 procent).

Strengere regels voor productie

Ongeveer zes op de tien Nederlanders zijn voor PFAS-maatregelen zoals strengere regels voor productie, ontwikkeling van alternatieven en betere controles van water en van bedrijven. Van de inwoners van de regio Dordrecht noemt 37 procent sluiting van Chemours, tegenover 23 procent van de Nederlanders. Dat is voor de Nederlanders, exclusief Dordrecht en omgeving, daarmee de minst vaak gekozen maatregel. Een algemeen verbod op PFAS ziet 46 procent van de inwoners van de regio Dordrecht wel zitten, terwijl van de andere Nederlanders 38 procent daar voorstander van is.

Nauwelijks afbreekbaar

Onder PFAS, oftewel per- en polyfluoralkylstoffen, vallen chemische stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsdefecten.

Voor het onderzoek vulden 1645 Nederlanders, leden van het I&O Research Panel, een vragenlijst in. Daarnaast stuurden 504 panelleden uit de regio Dordrecht het vragenformulier terug.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie