Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurdoelen raken verder uit beeld

De staat van veel beschermde natuurgebieden in Nederland verslechtert nog altijd, constateert de Ecologische Autoriteit.

26 januari 2024
Bij en bloem - biodiversiteit
Shutterstock

Om de gevolgen van ‘langjarige verwaarlozing en achterstallig onderhoud’ van natuurgebieden  te bestrijden, is een meer samenhangende aanpak nodig, met daarin ook aandacht voor vraagstukken als verdroging, waterkwaliteit en klimaatverandering. Dat schrijft de Ecologische Autoriteit in een advies aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Credit Controller (deelprojectleider)

JS Consultancy
Credit Controller (deelprojectleider)

Concerndirecteur Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn
Concerndirecteur Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Natuurdoelen

De Ecologische Autoriteit is ingesteld om te bepalen of beschikbare informatie wordt gebruikt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten zogenaamde ‘natuurdoelanalyses’ opstellen, waarin zij per stikstofgevoelig Natura 2000-gebied aangeven of de natuurdoelen met de huidige maatregelen worden gehaald. De Ecologische Autoriteit heeft inmiddels 70 van de 130 natuurdoelanalyses getoetst. Daaruit komt het beeld naar voren dat het ‘slecht gaat met de stikstofgevoelige Nederlandse natuur’. Die ontwikkeling staat haaks op Europese regels, die voorschrijven dat de toestand van beschermde natuurgebieden juist niet achteruit mag gaan.

Verbetering nodig

‘Essentieel voor een gezonde natuur zijn een gezonde bodem, schoon water en schone lucht’, schrijft de Ecologische Autoriteit. ‘In veel gebieden wordt niet voldaan aan deze randvoorwaarden en is snel verbetering nodig.’ Vice-voorzitter Harry Webers van de Ecologische Autoriteit constateert dat beheerders hun best doen voor de natuur binnen hun gebieden. ‘Maar de belangrijkste problemen voor de natuur zijn te veel stikstof en een slechte waterhuishouding. Die worden vaak veroorzaakt buiten de grenzen van de aangewezen natuurgebieden. Dat moet in de natuurdoelanalyses beter in beeld komen.’

Waardevol

De Ecologische Autoriteit adviseert met de natuurdoelanalyse als middel door te gaan. Goede en objectieve informatie is een randvoorwaarde voor de kwaliteit van de besluitvorming en voor de gezamenlijke inzet van bestuurders, burgers en ondernemers. Webers: ‘De natuurdoelanalyses moeten en kunnen nog veel beter, maar ze zijn een waardevol en onmisbaar instrument op weg naar natuurherstel. En daarmee voor het doorbreken van de huidige stikstofimpasse.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Klopt bovenstaande info wel?

https://stichtingagrifacts.nl/geen-verband-tussen-stikstof-en-staat-van-instandhouding-natuur/
https://natura2000.eea.europa.eu/?views=Blank_View
Advertentie