‘Gemeentelijke plannen aardgas niet ambitieus'
Het Rijk kan volgens de Natuur & Milieu veel problemen die gemeenten ervaren oplossen.
De plannen van gemeenten om woningen aardgasvrij te maken zijn weinig concreet en niet ambitieus. Dat concludeert Natuur & Milieu na onderzoek van de zogeheten warmtevisies van veertig kleine en grote gemeenten in het hele land. Als ze geen hulp krijgen van het Rijk lukt het gemeenten niet om in 2050 alle gebouwen in hun gebied aardgasvrij te krijgen, zoals landelijk is afgesproken, waarschuwt de natuurorganisatie.
Weinig concrete plannen
In de warmtevisies, die gemeenten al in 2021 hebben opgesteld, staat onder meer wat de voornaamste energiebronnen worden en welke technieken worden gekozen om gebouwen te verwarmen. Op basis van hun visie moeten gemeenten in 2026 een 'warmteprogramma' publiceren waarin de plannen concreet worden uitgewerkt.
Lastiger dan gedacht
In driekwart van de visies zijn veel plannen nog in de voorbereidende of onderzoekende fase, stelt Natuur & Milieu. Ook kiezen veel gemeenten voor verwarmingstechnieken die afhankelijk zijn van een onzeker aanbod van hernieuwbaar gas. Gemeenten besteden verder veel aandacht aan isolatie, maar ook die plannen moeten concreter, aldus Natuur & Milieu. Vorig jaar bleek ook al uit een rondgang van EenVandaag dat het loskoppelen van wijken van het aardgasnet is een stuk lastiger is dan gemeenten eerst dachten. 39 van de 50 'proeftuinen' waar wijken versneld van het gas afgaan, liepen toen al achter op hun planning. Soms wel tot twee jaar, zo bleek uit de rondgang.
Rijk moet het oplossen
Het Rijk kan volgens de natuurorganisatie veel problemen die gemeenten ervaren oplossen. Onder meer door duidelijkere doelen te formuleren, structureel geld beschikbaar te stellen en gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van hun warmteprogramma's.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Uiteraard dienen Overheden wel alles uit de kast te halen om ook de in gebruik/eigendom zijnde publieke gebouwen zo efficiënt en energiearm mogelijk te exploiteren.