Minister: Gemeenten misbruiken Crisis- en herstelwet niet
Gemeenten misbruiken de Crisis- en herstelwet niet om extra ambities waar te maken, aldus minister Ollongren (BZK, D66). Ze reageerde maandag op het verwijt van Neprom dat de wet, die bedoeld is om procedures te versnellen, gebruikt wordt om bijvoorbeeld aanvullende duurzaamheidseisen te realiseren. ‘Anders dan de NEPROM veronderstelt staan deze elkaar niet in de weg’, schreef de minister maandag.
Gemeenten misbruiken de Crisis- en herstelwet niet om extra ambities waar te maken, aldus minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). Ze reageert hiermee op het verwijt van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) dat de wet, die bedoeld is om procedures te versnellen, gebruikt wordt om aanvullende eisen te realiseren met betrekking tot bijvoorbeeld duurzaamheid. ‘Anders dan de Neprom veronderstelt, staan deze elkaar niet in de weg’, schreef de minister maandag.
Eisen
Het verwijt van Neprom, waar Binnenlands Bestuur 28 februari over berichtte, was dat de extra eisen de beoogde versnelling van de woningbouw in de weg zitten. De Crisis- en herstelwet trad in werking in 2010, na het uitbreken van de economische crisis, en moest door de versimpeling van procedures zorgen voor betere werkgelegenheid. Nu de crisis voorbij is, wil Ollongren de wet gebruiken voor versnelling van de woningbouw, maar volgens Neprom zou het door de extra eisen in de praktijk juist leiden tot vertraging. Kamerlid Laan-Geselschap (VVD) stelde hier in april Kamervragen over.
Vertraging voorkomen
'Duurzaam bouwen leidt niet per definitie tot een vertraging van de woningbouwproductie', geeft de minister als antwoord. ‘Ik zie het als winst om beide opgaven te combineren. Denk bijvoorbeeld aan gasloos bouwen, dit kan in de meeste gevallen gerealiseerd worden zonder dat er tijd verloren gaat.’ Om te zorgen dat aanvullende eisen niet leiden tot vertraging in de woningbouwproductie, is Ollongren in gesprek met provincies en gemeenten. ‘Er wordt hard gewerkt om te kunnen voldoen aan de vraag naar woningen.’
Omgevingswet
Het standpunt van Neprom blijft hetzelfde, vertelt een woordvoerder. De organisatie blijft hier aandacht voor vragen, ook omdat ze met de Crisis- en herstelwet in de hand willen handelen in de geest van de aankomende Omgevingswet, die vanaf 2021 moet zorgen voor het vergemakkelijken van ruimtelijke projecten. ‘Gemeenten zijn hier al verder in, maar moeten de samenwerking met marktpartijen niet verliezen.’
Wordt het tijd die hele Chw maar in te trekken, Minister, de crisis waar die voor bedoeld was is allang over? En als u dan toch doende bent, stopt u dan ook de even krankzinnige en criminele Omgevingswet in de papierversnipperaar, voordat dat gedrocht tot echte grote ongelukken gaat leiden? Dank voor uw zorg!