Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Met Boeddhabeeldjes en talismannen bieden op bestemmingsvrij huurpand

De Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot veilde afgelopen zaterdag het eerste bestemmingsvrije cascohuurpand, een zogeheten ‘Solid’. De huuropbrengst die sterk uiteenloopt, is volgens de corporatie ‘ruim marktconform’. Ook de beoogde mix van woon- en werkfuncties is bereikt.

13 mei 2011

Het unieke experiment van Stadgenoot om een cascogebouw bestemmingsvrij te verhuren trok massale belangstelling. Duizenden mensen bezochten een open dag of lieten zich registreren als belangstellende. Uiteindelijk hebben 120 bedrijven en particulieren één of meer biedingen uitgebracht. Hiervan hebben 39 partijen een deel van het pand als huurder bemachtigd.

Stadgenoot is ter bescherming van de privacy terughoudend met details over de veilinguitslag, maar wil wel kwijt dat 60 procent van het verhuurbare oppervlak (7 duizend vierkante meter) is gegund aan bedrijven, waaronder winkels en een hotel. De overige veertig procent is naar woningen gegaan: 25 procent aan particulieren uit vrije sector en zoals vooraf afgesproken, 15 procent aan sociale huurders volgens de nieuwe EU-norm.

Het hoogste winnende bod is 25 euro per vierkante meter, het laagst winnende bod ligt op 6,5 euro. Over het totaal aan huren is de vooraf gestelde rendementseis ruimschoots gehaald, zegt de corporatie. Stadgenoot laat nu geluiddichte scheidingsmuren plaatsen volgens de verkaveling van de veilinguitslag. Op de winnende huurders rust de plicht hun gedeelte binnen een halfjaar na oplevering van de scheidingsmuren af te bouwen voor de door hen gekozen functie en conform het bouwbesluit.

Vakantieadres

De veiling zelf ging met nogal wat nervositeit gepaard, zowel onder de bieders als bij de corporatie zelf. De locatie van deze eerste Solid was zeer gewild, en de corporatie moest in één dag datgene waarmaken waar ze na jarenlang getouwtrek met overheden en veel dure publiciteit op had ingezet: een prettige menging van functies en gebruikers, met huren die de investering in een luxe en duurzaam gebouw zouden rechtvaardigen.

Een speciaal hiervoor ontwikkeld veilingsysteem moest in vijf rondes de beste huurdersmix opleveren. Het overgrote deel van de aspiranthuurders koos zaterdag voor deelname aan de veiling op locatie, via de laptops die hiervoor in het nieuwe gebouw aan de Eerste Constantijn Huygensstraat waren opgesteld. Maar er waren ook onlinebieders die vanuit huis of zelfs vanaf een buitenlands vakantieadres deelnamen.

‘De veiling is technisch en juridisch perfect verlopen’, meldt woordvoerder Hannelore Blaauw. ‘Het was een fantastische dag. De sociale huurders gaven al in de eerste ronde hun hoogste bod aan. Het was bijzonder om te zien hoe sommigen van hen met rugzakken vol Boeddhabeeldjes en andere talismannen hun kansen hoopten te vergroten. En daar vlakbij zaten dan weer doorgewinterde zakenlieden rustig mee te bieden.’

Er waren aanvankelijk honderden gegadigden uit de sociale huursector. De meesten van hen haakten echter af in de voorlichtingfase, omdat zij de kosten voor de vereiste inbouw niet konden opbrengen.

Toch dongen enkele tientallen huishoudens uit deze doelgroep mee en konden alle sociale huurkavels worden toegewezen. ‘Voor ons een eyeopener’, aldus Blaauw. ‘Een laag inkomen wil niet zeggen dat mensen geen spaargeld hebben.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie