Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maastricht daagt Vlaanderen voor rechter na mislukt tramproject

Maastricht gaat Vlaanderen voor de rechter dagen omdat de Vlaamse deelregering weigert een miljoenenbedrag terug te betalen aan de stad.

ANP
22 november 2023
Station Maastricht
Shutterstock

De gemeente Maastricht gaat Vlaanderen voor de rechter dagen omdat de Vlaamse deelregering weigert een miljoenenbedrag terug te betalen aan Maastricht. Het gaat om een bedrag van 19,6 miljoen euro, dat Maastricht en de provincie Limburg hadden geïnvesteerd in een tramverbinding vanuit de Limburgse hoofdstad naar Hasselt in Belgisch-Limburg. Vorig jaar schrapte Vlaanderen echter de tram. Contractueel is Vlaanderen daardoor verplicht om het bedrag dat vanuit Nederland al is geïnvesteerd in de tramlijn, terug te betalen, aldus Maastricht. Maar Vlaanderen doet dat niet.

Teamleider dienstverlening

OVER-gemeenten
Teamleider dienstverlening

Specialist vergunningen

Latentis in opdracht van Gemeente Horst aan de Maas
Specialist vergunningen

Dat blijkt uit een schrijven van burgemeester Wim Hillenaar (CDA) van Maastricht dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. De raad nam eerder een motie aan dat voorkomen moet worden dat de Maastrichtse belastingbetaler straks de rekening krijgt.

Beurs gesloten

Pogingen de zaak in overleg op te lossen, leverden niets op. Wel heeft Maastricht een bedrag van 3 miljoen euro teruggekregen dat was betaald aan Vlaanderen als schadeloosstelling, omdat een deel van de tramlijn in Maastricht moest worden ingekort. Nu de tram niet doorgaat, heeft Vlaanderen dat bedrag teruggestort. Maar voor de overige 19,6 miljoen euro waarvoor Vlaanderen volgens Maastricht nog in het krijt staat, houden de Belgen de beurs gesloten.

Hoofdpijndossier

De tram is voor Maastricht een hoofdpijndossier. Het plan voor een tram tussen de beide Limburgse hoofdsteden stamt uit 2004. Maar de snelle forensenverbinding is door allerlei problemen nooit echt van de grond gekomen. Zo kunnen de rails in Maastricht niet naar het station worden doorgetrokken omdat een brug in de stad het gewicht van zo'n tram niet kan dragen.

Projectkosten

Hasselt liet vorig jaar weten de tram niet meer te zien zitten, mede gezien de kosten van 300 miljoen euro, die de Belgen moesten betalen. In mei 2022 stopte Vlaanderen het project. Sindsdien bakkeleien Vlaanderen en Maastricht over de afhandeling van de projectkosten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Vergeet vooral niet om de rente mee te nemen bij het verdere proces.
Advertentie