Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Groen of fossiel

Vraag de ambtelijke top in gemeenteland wat de agenda bij de lokale overheden in de nieuwe collegeperiode het meest gaat bepalen en je krijgt als weinig verrassend antwoord: het sociaal domein. Dat was en blijft dus zo.

09 juni 2017

Vraag de ambtelijke top in gemeenteland wat de agenda bij de lokale overheden in de nieuwe collegeperiode het meest gaat bepalen en je krijgt als weinig verrassend antwoord: het sociaal domein. Dat was en blijft dus zo.

Nee, de echte verrassing is de aandacht die volgens gemeentesecretarissen klimaatgerelateerde items zullen gaan opeisen. Dat brede onderwerp – eronder vallen duurzaamheid en energietransitie – staat met stip op nummer 2, ruim voor bijvoorbeeld de invoering van de Omgevingswet of de gemeentelijke financiën. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Thermometer, onderzoek dat Binnenlands Bestuur samen met adviesbureau Berenschot onder gemeentesecretarissen heeft gehouden. Centraal in dat onderzoek (zie p. 30) stonden vragen naar wat gemeenten de komende jaren van het rijk verwachten en wat naar verwachting de belangrijkste uitdagingen zijn voor de eigen organisatie.

Interessant gaat nu worden in hoeverre het klimaathema zo meteen ook in de verkiezingsprogramma’s is terug te vinden. In de aanloop naar de raadsverkiezingen van maart 2018 zijn de verschillende lokale politieke partijen druk doende die programma’s op te stellen. Inmiddels zijn de ambities van veel gemeenten op het gebied van bijvoorbeeld het tempo om energieneutraal te worden keurig geformuleerd: Berg en Dal in 2050, Boxtel in 2040, Groningen in 2035, Heerhugowaard in 2030, Oldenzaal in 2025, Almere in 2022 en Goeree-Overflakkee en Zutphen zelfs al in 2020. Wat veelal nog ontbreekt, zijn de maatregelen die voor die transitie nodig zijn.

Duidelijk mag zijn dat die ambities geld kosten. In een het vorige nummer gepresenteerde steekproef onder wethouders bleek al dat er bij gemeenten voor die groene ambities amper geld en capaciteit is gereserveerd. De kiezer verdient het om op voorhand te zien te krijgen waar de diverse partijen op inzetten. Of niet natuurlijk. Want de zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde ten spijt, onze planeet wordt ook bevolkt door klimaatontkenners die niets moeten hebben van wat zij groene dwingelandij noemen. Laat iedere partij zich duidelijk uitspreken, opdat er ook wat te kiezen valt. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Begin maar met krimp; stel paal en perk aan bevolkingsgroei, daarna praten we verder over milieu.
Advertentie