Kabinetsplan om leefbaarheid in grensregio’s te verbeteren
In het programma Regio's aan de Grens is er extra aandacht voor de grensregio's waar de brede welvaart het sterkst onder druk staat.

Met het programma Regio’s aan de Grens wil het kabinet de komende jaren bijdragen aan goed wonen, werken en leven in regio's die een grens delen met een buurland. Ook de 900 miljoen euro die beschikbaar is gesteld voor zogenaamde Regio Deals kan worden ingezet om de grensregio's te versterken.
Uitdagingen
Dat maakt het kabinet vrijdagmiddag bekend. De nabijheid van de buurlanden geeft de regio’s aan de grens extra kansen, maar ook specifieke uitdagingen door bijvoorbeeld verschillen in regelgeving, meent de regering. De afgelopen kabinetsperiode zijn er met een aantal regio’s aan de grens al Regio Deals gesloten, bijvoorbeeld in Zuid-oost Drenthe, Oost-Groningen, Parkstad Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.
Brede welvaart
In het programma Regio's aan de Grens is er extra aandacht voor de grensregio's waar de brede welvaart het sterkst onder druk staat, en waar de meeste kansen liggen voor samenwerkingen over de grens. Kennis en informatie op regionale schaal moeten bijdragen aan het kiezen van de juiste aanpak en het monitoren van de resultaten.
Een Regio Deal is een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de regio te versterken. Om er goed te kunnen wonen, werken en leven zijn thema’s als zorg, onderwijs, veiligheid en ondernemerschap belangrijk. Het kabinet stelt deze kabinetsperiode 900 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe Regio Deals. Voor de zomer stuurt minister Bruins Slot een brief waarin wordt toegelicht hoe het proces om te komen tot Regio Deals wordt ingericht.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.