Gemeenten doen nauwelijks aan hittebeleid
Gemeenten geven nauwelijks invulling aan beleid om kwetsbaren tegen hitte te beschermen. Slechts een op de tien neemt concrete maatregelen.
Gemeenten hebben nog nauwelijks beleid ontwikkeld over hoe om te gaan met extreme hitte, een van de meest dodelijke klimaatrisico's. Ze zijn niet verplicht daar plannen voor te hebben, maar het is volgens hitte-experts hard nodig.
Hitteplan
Slechts zo'n 30 van de bijna 350 gemeenten in Nederland hebben volgens Trouw de afgelopen jaren een zogeheten hitteplan gemaakt, waarin zij onder meer hebben vastgelegd hoe zij kwetsbare inwoners acuut kunnen beschermen tegen de warmte. Nog minder gemeenten hebben beleid ontwikkeld gericht op het voorkomen van hitteproblemen in woningen, en hoe zij willen zorgen voor meer schaduw en verkoelend openbaar groen.
Slachtoffers
Het is voor gemeenten niet verplicht om lokaal hittebeleid op te stellen, maar het kan mogelijk wel slachtoffers schelen. 'Hitte is een van de gevaarlijkste klimaatrisico’s. Er wordt te weinig en te laat aan gewerkt om serieuze problemen te voorkomen', aldus Madeleen Helmer, expert hittestress bij het Klimaatverbond, in Trouw. Bij de hittegolf van 2020 stierven circa 650 mensen in Nederland als gevolg van de warmte.
Natuulijk is het een dame die de blijde boodschap komt verkondigen, de truuc van vandaag (morgen niet meer met meer dan de helft niet westersen op de basisscholen).
Volwassen mensen zijn precies dat.
Volwassen.
Als ze zin hebben om de Darwin award the halen als het een paar dagen warm is moeten ze dat zelf weten.
Betutteling is feitelijk machtsuitbreiding, steeds verder de persoonlijke sfeer in.