Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Primeur: houten vangrail in Heerhugowaard

Heerhugowaard wil in 2030 klimaatneutraal zijn en de houten vangrail levert daaraan een belangrijke bijdrage. De hoeveelheid zink die vrijkomt bij productie is 80 tot 90 procent lager dan bij een traditionele metalen vangrail. Bovendien is de onbehandelde hardhouten vangrail – met FSCkeurmerk- volledig te recyclen, zodra hij is afgeschreven.

17 maart 2011
Hij is een kleine kilometer lang, de eerste houten vangrail in Nederland, die gisteren is opgeleverd in Heerhugowaard. Niks duurder, maar wel veel duurzamer dan een traditionele metalen vangrail, aldus de gemeente.
Zink
Heerhugowaard wil in 2030 klimaatneutraal zijn en de houten vangrail levert daaraan een belangrijke bijdrage. De hoeveelheid zink die vrijkomt bij productie is 80 tot 90 procent lager dan bij een traditionele metalen vangrail. Bovendien is de onbehandelde hardhouten vangrail – met FSCkeurmerk- volledig te recyclen, zodra hij is afgeschreven.

Goedkoper
In aanschaf is de houten vangrail niet duurder dan de traditionele variant, zegt projectleider Jan Thijs Dijkstra van de gemeente. ‘Over een periode van tien jaar is het onderhoud zelfs de helft goedkoper en de reparatiekosten zijn een kwart lager. Want het hout veert na een botsing terug, dus je hoeft niets uit te deuken, hooguit wat beschadigingen te herstellen.’

Veilig
Uit crash-tests door de Rijksdienst voor het Wegverkeer blijkt dat de houten vangrail voldoet aan de eisen van de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Testbotsingen met een kleine personenauto en een streekbus van 13.000 kilo leerden dat het meebuigende materiaal zelfs veiliger is dan de metalen weggeleiders.

Volgend jaar
Voorlopig wordt er echter nog niet gecrasht in Heerhugowaard. Het wegdeel waar de vangrail is geplaatst, de N23 Westfrisiaweg, is een nieuwe ontsluitingsweg voor een duurzaam bedrijventerrein in aanbouw. De weg wordt waarschijnlijk volgend jaar in gebruik genomen.

Lef
Heerhugowaard hoopt dat uiteindelijk het hele tracé van de N23 van houten vangrail wordt voorzien. De nieuwe provinciale weg die Heerhugowaard met Hoorn verbindt voert door diverse gemeenten. Die moeten daar allemaal zelf over besluiten, zegt woordvoerster Dorine van der Meij uit Heerhugowaard. ‘Het is iets nieuws, je moet er lef voor hebben. Sommige gemeenten kiezen voor het vertrouwde. Heerhugowaard kiest voor duurzaamheid.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Theo / FPU
Dan moet de redactie toch eens van Gemert naar Boekel rijden: het fietspad is daar -sinds de reconstructie- met houten vangrails afgeschermd. Wie was er eerst???
bram berends
Is deze oplossing ook veilig voor weggebruikers? Een metalen vangrail vangt ook de kinetische energie van een klap op. Bij hout lijkt dat anders te zijn.
Emsuuri
@Bram Berends: Werkt prima hoor! Kijk maar eens naar dit filmpje van een praktijktest met een bus. http://www.youtube.com/watch?v=t1YkjTu8jcY
Joost
De grootst mogelijke kolder.

Klimaat Neutraal? Waar wordt dat prachtige hardhout gekapt? Antwoord: tropisch regenwoud
Hoe komt dat hardhout naar Nederland? Antwoord: een groot flink CO2 uitstotend schip


Conclusie: hier is helemaal niets klimaatneutraals aan. Wel integendeel.
Carina van Dijk / Beleidsmedewerker Milieu/ Duurzaamheid
Helaas moet ik de gemeente Heerhugowaard teleurstellen: zij zijn niet de eerste met een houten vangrail. De provincie Flevoland heeft twee jaar geleden in een bocht van de Knardijk ook een houten vangrail geplaatst en ook toen waren wij niet de eerste.
Maar toch: goed initiatief!
vrije vogel / natuurliefhebber
en is in de bochten gelijk een motorrijdersvriendelijke variant meegenomen?
Advertentie