Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

'Hier staan de neuzen dezelfde kant uit'

Vorig jaar is Jan Schellekens (54) benoemd tot directeur van het Bureau van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR). Hij gaat het beroep van rentmeester méér op de kaart zetten. Daarvoor was Schellekens chef de bureau bij de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging en wethouder van de gemeente Goirle.

06 juni 2008

Hoe bent u bij de NVR terecht gekomen?
Ik ben acht jaar wethouder geweest in Goirle en was actief op het terrein van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en gemeentelijke eigendommen. Ik ontmoette regelmatig rentmeesters. Bijvoorbeeld als de gemeente een nieuwe woonwijk had gepland, werd de rentmeester ingeschakeld om eigendom te verwerven en te praten met de boeren die daarvoor moesten wijken. Ik vond het knap hoe zo'n rentmeester partijen bij elkaar wist te brengen.

 

Maar hij was in dit geval de boodschapper van slecht nieuws.
Ja, dat klopt. Mensen reageren in het begin natuurlijk ook verbouwereerd. Maar dat is juist het kundige van zo'n rentmeester. Hij voelt mensen goed aan en denkt mee over een alternatief om door te starten. Toen mijn lokale partij, de Lijst Riel Goirle, niet meer in het college zat, besloot ik me om te scholen tot rentmeester. Vooral het bemiddelen sprak me erg aan. Net toen ik mijn laatste tentamen had, kwam deze vacature bij de NVR vrij.

 

Wat maakt u zo geschikt voor deze functie?
Ik denk de combinatie van mijn politieke ervaring als wethouder en mijn organisatorische ervaring bij de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Ik leg ook vrij makkelijk contact met mensen en organisaties en dat is in deze functie belangrijk. Naast leidinggeven aan het bureau, moet ik de NVR en het beroep van rentmeester meer op de kaart zetten. Zeker in bestuurlijke kringen.

 

Wanneer hoorde u voor het eerst van de rentmeester?
Het fenomeen rentmeester ken ik eigenlijk al van kinds af aan. Ik kom van het platteland, uit Riel. De rentmeester was in dienst van de landheer, beheerde zijn landgoed en haalde bij boeren pacht op. Inmiddels maken steeds meer partijen aanspraak op de beperkte ruimte in Nederland en is de regelgeving complexer geworden. De moderne rentmeester is meer een vastgoeddeskundige die werkt voor verschillende opdrachtgevers, zoals de gemeente of een waterschap. Hij begeleidt onteigeningen, berekent planschade en denkt mee over de herindeling van ruimte. Er zijn nu vijfhonderd rentmeesters bij de NVR ingeschreven.

 

Dat is niet veel.
Dat klopt. Er zijn te weinig goed opgeleide rentmeesters en er is een gebrek aan goed personeel. Voor ons de uitdaging om in het hoger beroepsonderwijs meer jonge mensen te interesseren voor het vak en de basisopleiding up to date te houden.

 

Waarom is dit beroep zo onbekend?
De rentmeesters hebben zelf, in tegenstelling tot makelaars, nooit de moeite gedaan om hun werk echt uit te dragen. De naam klinkt ook een beetje oubollig, haast middeleeuws. Wij proberen nu met landelijke discussiedagen, symposia en een eigen blad ons overal te laten zien en uit te leggen wat het rentmeesterschap inhoudt.

 

Wat is het grote verschil met uw vorige functie?
Hier staan de neuzen dezelfde kant uit. In de politiek heb je helaas ook mensen die er op uit zijn om je te laten struikelen. Een ander verschil is dat ik nu werk in dienst van het hoofdbestuur. Als wethouder werkten ambtenaren voor mij. Maar die omslag vond ik niet moeilijk om te maken.

 

Had u zelf geen rentmeester willen worden?
Dat is een moeilijke vraag. Ik leer het vak van rentmeester steeds beter kennen, zonder dat ik het zelf ooit heb gedaan. Misschien in de toekomst. Maar mijn rol als bruggenbouwer en netwerker kan ik in deze functie ook prima kwijt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie