Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

GS Groningen: stop muskusratbestrijding

Gedeputeerde Staten van Groningen wil een proef doen met het niet bestrijden van muskusratten. Op twee proefgebieden wordt gekeken hoe de populatie zich ontwikkelt en welke schade het oplevert als je de muskusrat niet bestrijdt.

02 april 2009

Evenwicht
De beoogde proef met niet-bestrijden van muskusratten in Groningen sluit aan bij een discussie die sinds enkele jaren landelijk wordt gevoerd over nut en noodzaak van muskusrattenbestrijding. Groningen verwacht dat de aantallen muskusratten en de overlast zonder bestrijding in eerste instantie  zullen toenemen en daarna weer zullen afnemen, waarna een evenwichtssituatie ontstaat.

Boeren en landeigenaren

Het Gronings provinciebestuur is al in april 2008 gestart met de discussie over een proef met het tijdelijk niet toestaan van muskusratten in een deel van de provincie. Het voorstel leverde in eerste instantie zoveel maatschappelijke en politieke onrust op dat de proef werd uitgesteld. Boeren en landeigenaren, maar ook verschillende waterschappen, waren bang voor schade die mogelijk kan ontstaan.

Schadevergoeding
Het nieuwe voorstel heeft als ‘randvoorwaarde (...) dat de veiligheid niet in het geding komt, de proef indien noodzakelijk omkeerbaar is en de financiële consequenties zo beperkt mogelijk blijven.’ Voor eventuele schade ten gevolge van de proef wordt een schadevergoedingsregeling vastgesteld.

Meldpunt

Er zijn twee proefgebieden geselecteerd en twee daaraan gepaarde controlegebieden. De gebieden zijn samen ongeveer 8.000 ha. groot. In de controlegebieden wordt wel en in de experimentele gebieden wordt niet bestreden. Rondom het experimentele gebied wordt extra intensief bestreden. De proef start dit najaar en duurt vier tot zes jaar. Naar verwachting zal er in de proefgebieden extra schade ontstaan door muskusratten. De provincie noemt mogelijk extra schade aan gewassen, oevers, baggerschade, schade aan infrastructuur, schade aan landbouwmachines, ongevallen met vee en waardevermindering van onroerend goed. Er komt een meldpunt voor schade.

Bezuinigingen
Jaarlijks besteedt Groningen 1,26 miljoen euro aan bestrijding van muskusratten. Gedeputeerde Bleker noemt de mogelijke bezuiniging hierop een belangrijk argument voor de proef. In de Staten, die zich nog over het voorstel moeten buigen, wordt er verschillend over de proef gedacht. De ChristenUnie is er ‘gereserveerd’ over, zegt Statenlid Roelof Stevens. ‘De proef kost geld en je moet hoge eisen stellen aan het schadeherstel.’ De SP staat volgens Binnert Blom achter de proef, vooral om het dierenwelzijn. Blom meent dat er ook andere methoden zijn voor bijvoorbeeld dijkbescherming, zoals gaas of gronddoek.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
alle lof bleker. je insteek is geld , maar het zal het biologisch evenwicht ook herstellen en zijn we binnenkort misschien een vooroordeel armer en kennis rijker. het wordt nog druk in vaarten en kanalen , bevers , muskusratten, aalsgolven . Prachtig.
Advertentie