Aardbevingen zijn nauwelijks reden voor verkoop woning
Huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied verkopen hun woning nauwelijks vanwege de aardbevingen of de schade daarvan aan de woning. Andere redenen, zoals groter of kleiner willen wonen, leeftijd en gezondheid blijken een veel grotere rol te spelen. Dat blijkt uit onderzoek van Atlas Research.
Huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied verkopen hun woning nauwelijks vanwege de aardbevingen of de schade daarvan aan de woning. Andere redenen, zoals groter of kleiner willen wonen, leeftijd en gezondheid blijken een veel grotere rol te spelen. Dat blijkt uit onderzoek van Atlas Research.
Regeling Waardedaling
Atlas Research, voorheen Atlas voor Gemeenten, gebruikte voor het onderzoek de informatie van meer dan 6400 personen die sinds 2013 een huis verkochten in het aardbevingsgebied. De verkopers hebben allemaal een aanvraag gedaan voor compensatie uit de Regeling Waardedaling, die bewoners van het gebied compenseert voor de waardedaling van de woningen vanwege de gevolgen van de Groningse gaswinning. Daarin geven de verkopers ook aan waarom ze hun woning verkopen en waarheen ze verhuizen.
Aardbevingen
Maar hoewel de woningen in dit deel van Groningen de afgelopen jaren moeilijker verkocht werden dan in andere delen van het land, noemt slechts 5% de aardbevingen of de potentiële schade daarvan als reden voor de verkoop. De onderzoekers tekenen daar wel bij aan dat de antwoorden alleen zijn gegeven door mensen die hun huis daadwerkelijk verkocht hebben. Mensen die wel zouden willen verhuizen, maar hun huis nog niet hebben verkocht of niet verkocht krijgen, zijn niet meegerekend.
Verhuisbeweging
Ook uit de verhuisbewegingen blijkt niet dat de aardbevingen voor veel mensen een reden zijn om het gebied te verlaten. De helft van de verkopers blijft wonen in dezelfde gemeente of woonplaats. Slechts 30% verlaat het aardbevingsgebied. Van de groep die aangeeft dat aardbevingen een reden zijn voor verhuizen zou ongeveer 70% de woning niet te koop hebben gezet of het gebied hebben verlaten als er geen aardbevingsproblemen zouden zijn.
Er heeft nog nooit een aardbeving in Groningen plaats gevonden. Het zijn op de schaal van Richter milde trillingen. Een aardbeving begint pas bij het getal 5 op de schaal van Richter. Roermond boekte ooit 5,6.
De trillingen in Groningen zijn een factor 500 geringer dan de beving bij Roermond.
De provincie Groningen en de Groningse gemeenten hebben er een massahysteriezaak van gemaakt, en de schuld bij de rijksoverheid en de NAM neergelegd. Volstrekt ten onrechte zo laten de verzakkingen van Groningse huizen in het zoutwinningsgebied zien. Daar hebben provincie en gemeenten met succes de aansprakelijkheidsstelling, voor identieke schade, af weten te houden.
Niet het rijk, maar gemeenten zijn verantwoordelijk voor de bovenste grondlagen. Sturing vindt plaats door lokale bouweisen. Dat hebben de Groningers nog nooit toe willen geven, maar de NAM weigert terecht voor de kosten op te draaien.
De kwaliteit en integriteit van rijkswetgeving is beroerd als gevolg van de Rutte doctrine. Maar Groningen slaat alles.