Groningen doet het zelf
Groningen besteedt het energiebeheer niet uit maar heeft een eigen esco opgericht, de Groningse Energie Service Compagnie (GRESCO). Al het geld dat wordt verdiend, vloeit terug naar de gemeente
Esco’s – Energy Service company – rukken op in gemeenteland. Steeds meer gemeenten besteden de investeringen, onderhoud en beheer van de energie van het gemeentelijk vastgoed uit aan een extern bedrijf. Dat leidt tot de meest energiezuinige maatregelen zonder dat het de gemeente geld kost. De gemeente Groningen doet het zelf, gedreven door het doel om in 2035 alle 250 gemeentepanden energieneutraal te krijgen.
Energiebesparingsdoelen
In het contract tussen de gemeente en bedrijven als BAM, Cofely of Strukton, is meestal sprake van energiebesparingsdoelen. De externe partij heeft daar baat bij want zij mag een deel van de opbrengst in eigen zak steken. De esco kost dus nooit ‘meer dan anders’.
GRESCO
Groningen nu, besteedt het energiebeheer echter niet uit maar heeft een eigen esco opgericht, de Groningse Energie Service Compagnie (GRESCO). Al het geld dat wordt verdiend, vloeit terug naar de gemeente. “We hebben afgesproken dat al dit geld opnieuw wordt geïnvesteerd in verduurzaming van ons vastgoed”, zegt demissionair wethouder duurzaamheid Jan Seton (CDA).
Onderhoud
In krap anderhalf jaar zijn alle gemeentelijke panden geïnventariseerd. Overal waar onderhoud nodig is, neemt GRESCO meteen energieaspecten mee. “Elk jaar moet er vijf procent van de totale energierekening van 6,2 miljoen worden bespaard”, zegt kwartiermaker Dick Jansen van GRESCO.
Zonnepanelen
De eerste panden zijn al aangepakt. Tegelijk met de complete renovatie van de Aula van begraafplaats Selwerderhof, een Gemeentelijk monument uit 1963, is het dak voorzien van zestig zonnepanelen. Die leveren maar liefst 94 procent van de elektriciteitsbehoefte, mede dankzij de LED-verlichting die overal waar mogelijk is aangebracht. De gasrekening is gehalveerd dankzij lage temperatuurvloerverwarming en een hoog rendementsketel. De extra-investeringen voor de energiesnufjes (47 duizend euro) zijn voor rekening van GRESCO. De jaarlijkse besparing van 3400 euro op de energierekening wordt gebruikt om de investeringen en de rente ervan te financieren, onderhoud te plegen en na de afschrijvingstermijn adequate vervanging te regelen.
Wilgentenen
Elders in de stad wordt ingezet op warmte-koude-opslag. Er komt een wilgenteenplantage die gemeentelijke houtsnipperkachels gaat voeden. Het werk op de plantage wordt uitgevoerd door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De verwarmingsketels van Sportcomplex Kardinge (zwembad, ijsbaan en sporthal) wordt bovendien gestookt op biomassa uit de gemeenteplantsoenen.
Meters maken
Het idee om het energiebeheer in eigen hand te houden, is een aanrader voor andere gemeenten, aldus de gemeente Groningen. “Wij zijn met het laaghangend fruit begonnen en we gaan in de eerste jaren de meeste meters maken”, zegt wethouder Seton. “Dan komen er relatief veel besparingseuro’s direct beschikbaar voor de moeilijker objecten en de energierekening van het aangepakte gemeentelijk vastgoed gaat direct fors omlaag.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur (nr. 7) van deze week.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.