Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuur en water stuwen de huizenprijzen op

De nabijheid van natuur doet veel voor de aantrekkelijkheid van een woonplaats. Dat bewijst de nieuwste editie van de Atlas voor gemeenten.

24 mei 2023
Zwanen vliegen voorlangs woningen in Apeldoorn.
De ideale ligging van Apeldoorn maakt dat woningen er 5 procent duurder zijn. Op een gemiddelde huizenprijs van 394.000 euro telt dat op tot bijna 20.000 euro.ANP

Senior onderzoeker Marten Middeldorp loopt bellend over de Veluwe, een paar kilometer van Beekbergen verwijderd, ten zuiden van Apeldoorn.

Hij heeft het er niet om gedaan, zegt hij. Toevallig is hij met zijn gezin een weekje weg. Maar zijn verblijf op de Veluwe past wonderwel bij de nieuwste editie van de Atlas voor gemeenten. Dit is de jaarlijkse publicatie van onderzoeksbureau Atlas Research met een woonaantrekkelijkheidsindex voor de vijftig grootste gemeenten in Nederland, oftewel de G50.

Beleidsadviseur Regiovisie Jeugd&WMO

JS Consultancy
Beleidsadviseur Regiovisie Jeugd&WMO

Ambtelijk Secretaris - Raadsadviseur

JS Consultancy
Ambtelijk Secretaris - Raadsadviseur

Woningenlasten door de Veluwe

Nadrukkelijker dan in andere jaren hebben Middeldorp en zijn mede-onderzoekers de aanwezigheid van groen en blauw (water) meegenomen in hun analyse van de Nederlandse betalingsbereidheid ten aanzien van woningen. Neem Apeldoorn. Van de G50 is deze stad het meest ideaal bij een natuurgebied gelegen: de stad wordt aan drie kanten omsloten door de Veluwe. Inwoners hebben bijna 30.000 hectare meer natuur binnen hun bereik dan de gemiddelde inwoner van een grote gemeente.

Zoiets heeft invloed op de huizenprijzen, die de grote graadmeter vormen van hoe aantrekkelijk een plek wordt gevonden. De ideale ligging van Apeldoorn maakt dat woningen er 5 procent duurder zijn. Op een gemiddelde huizenprijs van 394.000 euro telt dat op tot bijna 20.000 euro. Zoveel kost het om door de Veluwe omringd te zijn.

Amstelveen en de Vrije Universiteit

De aloude woonaantrekkelijkheids­index van Atlas Research is voor deze nieuwste editie herijkt, zegt Middeldorp. In eerdere jaren werd geanalyseerd op de schaal van gemeenten, waarvan er in Nederland 342 zijn. Dit keer is de schaalgrootte verkleind tot viercijferige-postcodegebieden, waarvan we er iets meer dan 4.000 tellen. Ook de indicatoren zijn verbeterd en uitgebreid. Van oudsher kijkt Atlas bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van een universiteit. Dat is een belangrijk criterium voor de woonaantrekkelijkheid van een plaats, alleen al omdat academische studies een gunstige invloed hebben op de lokale economie.

De blik hierop is verfijnd. Dit jaar heeft Atlas Research niet gekeken naar sec de aanwezigheid van een universiteit, maar naar de lokale bereikbaarheid van een bepaalde hoeveelheid aan opleidingen. Volgens Middeldorp sluit zo’n herijking beter aan bij de beleving van de gemiddelde Nederlander. Neem een plek als Amstelveen. De inwoners daar wonen niet ver van de Vrije Universiteit, gevestigd in het zuiden van Amsterdam. ‘Daardoor scoort Amstelveen nu hoger in de index’, vertelt Middeldorp. ‘Woon je daar, dan kunnen je kinderen thuis blijven wonen als ze al studeren, en pas later op zichzelf gaan wonen.’

Duurder door bedreigde diersoorten

Elk jaar kent de Atlas een ander hoofdthema. Dit keer: blauw en groen. Anders dan in eerdere jaren is niet slechts gekeken naar de nabijheid van grotere natuurgebieden, maar is tevens ingezoomd op de aanwezigheid van plantsoenen in stadswijken en zelfs op de hoeveelheid groen in straten. Atlas Research combineerde hiervoor databestanden op verschillende schaalniveaus: de Europese inventarisatie CORINE Land Cover, het Bestand Bodemgebruik van het Centraal Bureau voor de Statistiek, en infrarood-luchtfoto’s waarmee bladgroen in straten te meten is.

Ook gebruikte Atlas Research de Rode Lijst met bedreigde diersoorten van de
internationale natuurorganisatie IUCN. Dat levert opmerkelijke inzichten op. Zo staat in het rapport: ‘Mensen zijn bereid om gemiddeld 2 procent meer te betalen voor een woning in een wijk waar tien extra bedreigde soorten per kilometer voorkomen.’

Lees de rest van het artikel in het nieuwste nummer van Binnenlands Bestuur.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

AMB Bosch
Ben benieuwd hoe deze ranglijst er uit zou zien als (toekomstig) overstromingsgevaar i.h.k.v. klimaatverandering meegenomen zou worden. Daarnaast: ik denk uiteindelijk dat de aantrekkelijkheid van een gemeente om te wonen toch voornamelijk subjectief blijft. Mij krijg je bijvoorbeeld met geen stok naar de nummer 1 op de lijst...
Hielco Wiersma
Weinig nieuws onder de horizon. De waarde van grond en woning wordt al sinds jaar en dag bepaald door de ligging en het nabij aanwezige voorzieningenniveau.
Advertentie