Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten planten nog foute bomen

Invasieve exoten die in Europa op de zwarte lijst staan, worden nog steeds door gemeenten gebruikt.   

20 december 2023
Bomen op een bedrijventerrein in Waddinxveen
Bomen op een bedrijventerrein in WaddinxveenShutterstock

Ambities op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie leiden in lang niet alle gemeenten ook tot meer boomaanplant. En soms planten gemeenten nog de verkeerde bomen, ook. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu (in samenwerking met onder meer Wageningen University & Research) onder 28 grote Nederlandse gemeenten.

Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Invasieve exoten

In totaal hebben deze gemeenten zo'n 2,5 miljoen bomen in beheer, waarvan ruwweg driekwart behoort tot de groene lijst met een grote meerwaarde voor biodiversiteit. Meest populair is de zomereik. Daarnaast staan er in die 28 gemeenten in totaal ook zo'n 150.000 bomen die worden gerekend tot soorten die op de zwarte lijst staan. Het zijn invasiese exoten die de bio­diversiteit juist ondermijnen. Voor een aantal daarvan geldt in Europa inmiddels een verbod op handel, kweek en transport. Meest voorkomende boom op de zwarte lijst is de Canadapopulier.

Hemelboom

Bedreigender is de snel groeiende hemelboom, die de omringende beplanting verstikt en in Europa inmiddels niet meer mag worden geplant. Maar in onder meer Rotterdam en Den Haag werden ook na dit Europese verbod nog steeds hemelbomen door de gemeente geplant. Gemiddeld staat 4 procent van de door gemeenten geplante bomen op de zwarte lijst. Een percentage dat al jaren nauwelijks verandert.

Dalende trend

In bredere zin valt het de onderzoekers op dat ondanks doelstellingen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie het aantal aangeplante bomen in sommige steden sinds 2000 een dalende trend vertoont. Dat is aan de hand in onder meer Breda, Groningen, Amersfoort en Utrecht. In Tilburg werden in die periode slechts 63 nieuwe bomen geplant. In Zaanstad nog minder: 44.

Landelijke groennorm

Natuur & Milieu bepleit een landelijke groennorm om gemeenten aan te sporen te vergroenen. Verder zouden gemeenten de wettelijke plicht moeten krijgen om bij te dragen aan biodiversiteitsherstel. In een door de raad vastgestelde lokale visie op boombeleid zou kweek en ­aanplant van bomen op de zwarte lijst moeten worden ontraden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie