Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten bouwen veel vaker aan de rand

Gemeente bouwen steeds vaker buiten de bebouwde kom, blijkt uit een analyse van tien jaar nieuwbouw door het Kadaster.

10 juni 2022
Nieuwbouw-Amsterdam.jpg

Gemeenten bouwen steeds vaker buiten de bebouwde kom. In 2012 werd slechts een op de vijf woningen buiten de bebouwde kom gebouwd; in 2021 was dat aantal gestegen tot een op de drie. Zestigers kopen naar verhouding de meeste nieuwbouw. 

Adviseur Informatiebeveiliging

BMC
Adviseur Informatiebeveiliging

Medewerker AO/IC

Provincie Utrecht
Medewerker AO/IC

Vaker buiten

Binnenstedelijk bouwen geniet bij de meeste gemeenten de voorkeur. Zo kan er worden gebruikgemaakt van bestaande infrastructuur en voorzieningen en gaan de nieuwe woningen niet ten koste van natuur, recreatie of landbouwgebied. Toch blijkt dat gemeenten, wellicht noodgedwongen, steeds vaker kiezen voor bouw buiten de bebouwde kom. In 2012 werd een op de vijf woningen buiten de bebouwde kom gebouwd. In 2021 was dat al een op de drie (uitgaande van de bebouwde-kom-grenzen uit 2012).

Dichterbij

 Ongeveer 60 procent van de kopers van een woning woont al in dezelfde gemeente. Dat percentage loopt bij bestaande en nieuwe woningen weinig uiteen. Wel zijn er verschillen in de verhuisafstand: de nieuwbouwkoper woont doorgaans dichter bij zijn of haar toekomstige woning. Driekwart van de nieuwbouwkopers woont binnen een straal van nog geen 8 kilometer, in de bestaande bouw is dat meer dan 10 kilometer. En bij 90 procent van de kopers loopt dat verschil verder op: respectievelijk 23,4 kilometer versus 35,7 kilometer.

Limburgse tuinen

Wie een nieuwbouwwoning met een grote tuin zoekt – aantrekkelijk sinds het toegenomen thuiswerken in coronatijd – moet naar Limburg. In de top 5 komen vier Limburgse gemeenten voor. In Brunssum of Heerlen kreeg je de afgelopen tien jaar gemiddeld een drie keer zo grote tuin toebedeeld als in Leiden. Wie Limburg te ver vindt, kan ook in het Twentse Tubbergen royaal in eigen groen wonen. 

Veel zestigers

Ongeveer een op de zeven particuliere kooptransacties in de periode 2012-2020 betrof een nieuwbouwwoning: 12 procent. Relatief wordt de meeste nieuwbouw gekocht door zestigers: 15 procent van het totaal aantal woningen dat zij kopen. Bij twintigers en senioren boven de zeventig is het percentage nieuwbouw het laagst: dat schommelt rond de 10 procent.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Zoals Hugo de Jonge aangeeft: het aantal huishoudens groeit sneller dan de woningbouw aankan. We hebben het over 20% stijging van het aantal huishoudens tussen 2008 en 2033 (CBS). Dat betekent niet alleen 20% meer huizen, maar ook 20% meer wegen, scholen, ziekenhuizen etc. Waar de jaarlijkse bevolkingsaanwas in andere Europese landen 0,2% (Frankrijk) of minder is, komt Nederland uit op 0,7%. Dat is niet vol te houden. Een belangrijke oorzaak is immigratie door lage lonen arbeid in distributiecentra, slachterijen, tuinderijen etc. Private lusten, publieke lasten.
Advertentie