Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente-energie uit afval en GFT voor consumenten

Onder de naam Kringloopenergie gaat afval-, energie- en grondstoffenbedrijf HVC uit Alkmaar stroom verkopen aan burgers. ‘Een logische stap’, aldus het bedrijf dat eigendom is van gemeenten en waterschappen.

29 oktober 2015

Onder de naam Kringloopenergie gaat afval-, energie- en grondstoffenbedrijf HVC uit Alkmaar stroom verkopen aan burgers. ‘Een logische stap’, aldus het bedrijf dat eigendom is van gemeenten en waterschappen.

Kringloopenergie
Afvalbedrijf HVC, eigendom van 46 gemeenten en zes waterschappen, gaat komend voorjaar energie leveren aan consumenten. Dat maakt HVC vandaag bekend. KringloopEnergie heet het product. HVC maakt net als andere afvalverwerkers al een aantal jaren energie door de verbranding van huishoudelijk afval, slib en afvalhout en de productie van groengas uit de vergisting van groente, fruit en tuinafval (gft). Die energie is tot nog toe alleen beschikbaar voor deelnemende gemeenten en waterschappen, meest in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Windparken
Ook participeert HVC in grootschalige windparken op zee. Veel van de aandeelhoudende gemeenten realiseren hiermee hun doelstellingen op gebied van duurzame energie, vooral de krap bemeten gemeenten met weinig ruimte voor windmolens. Ook de warmte van de afvalcentrales vindt steeds meer zijn weg naar warmtenetten.

Bewuster
Vanaf 2016 kunnen nu ook individuele consumenten in heel Nederland stroom kopen bij HVC. ‘Duurzame energie kan het beste decentraal worden opgewerkt. Inwoners worden zich daardoor bewuster van het energievraagstuk’, zegt Wim van Lieshout, directeur van HVC. Het bedrijf maakt het initiatief om elektriciteit aan burgers te verkopen bekend nu eerder deze week bleek dat HVC in de top vijf stond van de meest duurzame energieproducenten in Nederland, nog vóór erkende groene bedrijven als Greenchoice en Eneco. De ranglijst van de 37 energieleveranciers in Nederland werd samengesteld door de Consumentenbond, HIVOS, Greenpeace, Natuur en Milieu, Wereld Natuurfonds en WISE.

Veel punten 

Het nieuws was ook dat het aandeel van ‘vieze’ kolenstroom toeneemt, reden waarom bijvoorbeeld Essent met nieuwe ingebruikgenomen kolencentrales als stoutste jongetje van de klas uit de bus kwam. Maar is het verbranden van huisvuil dan wel schoon? ‘Voor de verbranding van afval scoor je bij ons niet veel punten’, licht Olof van der Gaag van Natuur en Milieu toe. ‘Daar staat tegenover dat HVC veel investeert in windmolens. Ze verstoken ook biomassa, zoals afvalhout, en die laten ze certificeren. Dat draagt eveneens bij aan de hoge score’, verklaart Van der Gaag.

Logische vervolgstap
HVC is niet bang voor een echec op dit nieuwe pad van stroomleverantie aan huishoudens. ‘Wij leveren al tien jaar met succes elektriciteit aan gemeenten en waterschappen en voorzien ook al tienduizend huishoudens van warmte’, zegt Van Lieshout. Het leveren van stroom ziet hij als een logische vervolgstap in de richting van een circulaire economie. ‘En dat alles uit restafval dat niet meer te recyclen is.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemarie / Handhaver
Okay, dus ik betaal flink om mijn afval te laten ophalen en verwerken. HVC verwerkt het afval en maakt er stroom mee en die stroom kan ik dan weer kopen. Dat is heel slim bedacht. 2x vangen! Menig bedrijf zal hier jaloers op zijn. En de burger kan weer betalen.
Paul / projectleider
@Annemarie ik zou aan het eind van het jaar gewoon een factuur sturen voor het elveren van afval aan de gemeente/waterschap :)



Maar zonder gekheid wees blij dat het afvalprobleem wordt omgezet in iets postitiefs en zoetjesaan houden we er dan én een betere leefomgeving en nuttig bruikbare zaken aan over.
a. verbaas / integralist
Daar kunnen de Brabantse en Limburgse gemeenten een puntje aan zuigen. Met hun duurzaamheidsgetob en met hun verkochte Attero.
annvis / deskundige
idd dit is gouden idee ,de bevolking moet geld voor hun afval en hun kunstof hier worden de heren rijk van zzag een goede opmerking van Annemarie je betaald alleen al bij het halen van je bijv koek en tandpasta de verpakking daarna betaal je afval wat gehaald worde en dan maken ze er energie van dat betaal je en dan bataal je ook nog milieu belasting

en wordt je ziek door deze vervuiling betaal je ook nog je ziekenfonds en in het ergste met je leven ......
Advertentie