Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrechtse snuffelfiets ook in Gelderland

De provincie Gelderland gaat een Utrechts project overnemen om fietsers met een speciaal kastje de luchtkwaliteit en de kwaliteit van de weg te laten meten. Gelderland coördineert de uitrol van het project in de regio Food Valley, waar ook een aantal Utrechtse gemeenten onder vallen.

24 februari 2020
sensor-op-fiets-sodaq.jpg

De provincie Gelderland gaat een Utrechts project overnemen om fietsers met een speciaal kastje de luchtkwaliteit en de kwaliteit van de weg te laten meten. Gelderland coördineert de uitrol van het project in de regio Food Valley, waar ook een aantal Utrechtse gemeenten onder vallen.

Kastje

Het project werd vorig jaar in Utrecht gestart. De fiets van zo’n 500 vrijwilligers werden uitgerust met een kastje dat fijnstofconcentraties meet op de plekken waar hij rijdt. De data van de snuffelfietsen wordt bijgehouden op een centraal dashboard, en komt direct en openbaar beschikbaar. Zo kunnen fietsers terugvinden op welke fietsroutes de lucht schoner is.

Data

De provincie Gelderland heeft 80 meetkastjes nu verdeeld onder 5 gemeenten. Veenendaal gebruikt een jaar lang de helft van de kastjes, en Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Wageningen laten achtereenvolgens ieder 3 maanden lang snuffelfietsers rondrijden. De overheden willen de data vooral gebruiken voor het verbeteren van hun fietsnetwerk, doordat ze kunnen zien welke route fietsers kiezen.

Experiment

Het is niet zo dat de verzamelde data direct tot nieuw beleid zal leiden, stelt projectleider Jochem Damhuis van de provincie Gelderland. ‘Wat de dataverzameling precies gaat opleveren, is nog niet precies duidelijk. Dat is onderdeel van het experiment.’ De provincie wil vooral met andere partijen kijken wat er allemaal met de data kan worden gedaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
De data van de provincie Utrecht zijn hier in te zien:



https://dashboard.dataplatform.nl/sodaq/v2/groen …



Ik nodig u uit om te kijken naar de data van 25 juni en 28 augustus 2019. Voor beide dagen werd een smogalarm afgegeven.



De kaart laat zien dat op beide dagen de concentraties pm2.5 ruim binnen de norm van 20 mugr blijft. Op 25 juni is 18-24 de hoogst gemeten waarde. Op 28 augustus is dat, met uitzondering van 2 kleine routes, ook zo.



Het betekent dat er geen, c.q. zeer weinig, extra maatregelen nodig zijn om het gehalte fijnstof binnen de wettelijke waarde te houden. Het betekent dat de meetresultaten niet tot aanvullend beleid mogen leiden. Het is weggegooid geld.



Dit wordt bevestigd in het 'Methoderapport

gezondheidsindicatoren;

Schone Lucht Akkoord'. Op pagina 52 van dat rapport is het levensjarenverlies in 2016 en 2030 terug te vinden.

In 2016 is het verlies 138.100 jaar, oftewel 82 per 10.000 inwoners. In 2030 is dat gedaald tot 87.400, 52 per 10.000 inwoners. In 2016 was de gemiddelde levensverwachting 81,5 jaar. Voor 2030 verwacht het CBS een toename met 5 jaar, dus 86,5 jaar. (CBS juni 2014)



Laat de volgende cijfers eens nuchter tot u doordringen.



2016

Een verlies van 82 jaren op 10.000 bewoners, die te samen 815.000 levensjaren realiseren. Het verlies bedraagt 0,01006%.



2030

Een verlies van 52 levensjaren op 10.000 inwoners die samen 865.000 levensjaren bereiken. Het verlies bedraagt 0,006011%.



Stop dus met de bagatel maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Stop al dat geld in klimaatmaatregelen. De multiplier zal vele malen groter zijn.



De 50 miljoen die het Longfonds laatst binnen harkte wordt besteed aan een probleem dat niet bestaat. Het snuffelen toont dat aan.

Advertentie