Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen geld voor afgedankte zonnepanelen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat antwoord op Kamervragen: geen aanleiding om actie te ondernemen

25 januari 2022
Zonnepanelen op een dak
Pixabay

Er is geen geld gereserveerd voor 'hoogwaardige verwerking' van afgedankte zonnepanelen. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen. Toch ziet ze geen aanleiding om actie te ondernemen.

Jurist omgevingsrecht

Yacht
Jurist omgevingsrecht

Adviseur crisiscommunicatie

Yacht
Adviseur crisiscommunicatie

Milieutijdbom

Tweede Kamerleden hadden vragen gesteld naar aanleiding van het fragment '80 miljoen zonnepanelen in 2024 zijn een tikkende milieutijdbom' in een uitzending van Nieuwsuur op 5 december 2021. In de brief die de staatssecretaris gisteren, dinsdag 24 januari, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, geeft ze toe: 'De financiering van een hoogwaardige verwerking van vrijkomende afgedankte zonnepanelen in de toekomst is niet op orde.'

13 eurocent

Inzameling en verwerking van zonnepanelen valt onder de producentenverantwoordelijkheid en ligt op het bordje van producentorganisatie Stichting OPEN (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland). Die vraagt, zo blijkt uit de Kamerbrief die de staatssecretaris afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, een afvalbeheerbijdrage van slechts 13 eurocent per zonnepaneel.

Spaarpot

Dat bedrag is 'niet gericht op de financiering van toekomstige kosten', aldus Heijnen. De afvalbeheerbijdrage wordt gebruikt om 'in het actuele boekjaar' zonnepanelen in te zamelen en te verwerken. De staatssecretaris schrijft verder: 'De huidige inzamel- en verwerkingskosten zijn momenteel laag omdat er nog zeer weinig afgedankte zonnepanelen retour komen.' Dit wijst erop dat de afvalbeheerbijdrage niet volstaat om een spaarpot aan te leggen, zodat er voldoende geld is op het moment dat verwerking noodzakelijk is.

Oude voorraad

Op de vraag van de Kamer hoe het dan wel moet, wijst de staatssecretaris naar de producenten, in casu

Stichting OPEN. Die zou denken aan een 'verwijderingsfonds om de nieuwe én oude voorraad geïnstalleerde zonnepanelen te kunnen verwerken'. Wat hiervoor de beste aanpak is en welke eisen daarvoor gelden, is volgens Heijnen de verantwoordelijkheid van Stichting OPEN. Ze gaat ervanuit dat Stichting OPEN de Belgische aanpak daarin meeneemt. In België is de afvalbeheerbijdrage 2 euro per zonnepaneel, waarmee wél een spaarpot kan worden aangelegd. Zelf zal de staatssecretaris geen actie ondernemen, zo blijkt uit de brief.

Grote volumes

Overigens gebruiken België en Nederland op dit moment dezelfde verwerkingslocatie. Er zijn volgens Heijnen te weinig afgedankte zonnepanelen voor een hoogwaardige verwerking. Daarvoor zou volgens Stichting OPEN minstens 10.000 ton per jaar nodig zijn. Pas na 2030 worden grote volumes afgedankte zonnepanelen verwacht. Dat zou nog voldoende tijd bieden om hoogwaardige verwerking te organiseren. De staatssecretaris zegt hierover regelmatig contact te hebben met Stichting OPEN. Volgens Heijnen kunnen gemeenten bijdragen aan verwerking door zonnepanelen van consumenten in te nemen op hun milieustraten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Wat een domme reactie van Vivianne Heijnen. Stel een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) in en hef die € 2 per paneel voor een spaarpot. Deze € 2 verwijderingsbijdrage weerhoudt niemand om zonnepanelen aan te schaffen. Mocht de spaarpot te groot zijn tegen die tijd dat er wel een fatsoenlijk verwerking en hergebruik van grondstoffen kan worden gerealiseerd dan zien we gauw genoeg hoe de financiële vlag erbij hangt.

Typisch gevalletje van kop in het zand.
Advertentie