Geen centrumontheffing voor Haagse dierenambulance
Dierenambulances krijgen geen ontheffing voor de Haagse binnenstad. De dierenambulances moeten bij de ingangen van het fiets- en voetgangersgebied bellen met de meldkamer voor ze door kunnen rijden.
Hulpdienst
Onder het verkeerscirculatieplan van Den Haag dat sinds november 2009 van kracht is krijgen alleen hulpdiensten een ontheffing en dierenambulances zijn geen officiële hulpdiensten. De gemeente meent dat het beleid voor verkeersluwte ondergraaft zal worden als meer voertuigen een ontheffing krijgen.
Zorgplicht
‘Als je bij een spoedklus eerst moet gaan bellen is dat heel vervelend’, zegt Maria van Driel, bestuurslid van de Federatie Dierenambulances Nederland: ‘Juist in de grote steden heb je veel mensen op elkaar wonen en veel huisdieren. Daarbij hebben de gemeenten een zorgplicht voor zwerfdieren, voor de opvang daarvan en ook voor het opruimen van dode dieren. Dat wordt meestal aan de dierenambulances uitbesteed.’
Amsterdam
Het beleid in de grotere steden verschilt per stad. Zo heeft de dierenambulance in Amsterdam wel een ontheffing, waarbij het opvallend is hoe die tot stand kwam: ‘Voorheen mocht de dierenambulance in Amsterdam niet op de trambaan. Toen de kat van de wethouder aan werd gereden vroeg die waarom het zo lang duurde voordat de ambulance aankwam. Veertien dagen later was het wel door de Raad, en mocht de dierenambulance over de trambaan rijden’, zegt Van Driel.
Dierenleed
De Haagse afdeling van de Partij voor de Dieren heeft al aangegeven zich in te gaan zetten voor de ontheffing in Den Haag. Van Driel: ‘In de hele maatschappij accepteren mensen dierenleed steeds minder. Als er een gewond dier ligt vraagt men zich af waarom het toch zo lang duurt voordat de dierenambulance arriveert.’
Update: naar aanleiding van vragen van Binnenlandsbestuur.nl heeft wethouder Smit toegezegd de ontheffingsvergunning voor de dierenambulance opnieuw in overweging te nemen.
Indien die voorwaarde wordt toegekend in den haag, gaat de gemeente den haag dan ook alle kosten betalen voor de opleidingen van de dierenambulance-chauffeurs.
tevens heb iedere hulpdienst in den lande, zit met dit probleem, echter als men weet dat je eraan komt, zegt men meestal al dat er iemand staat bij de paaltjes om die naar beneden te doen. Ongeacht de sitiuatie.
ik wacht wel af wat de reactie zal zijn, de partij die zich nooit zal laten horen in dierenambulance land wil opeens vooraan staan.