Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen bouwleges

De gemeente Dordrecht gaat in opdracht van de voltallige gemeenteraad onderzoeken of bedrijven en particulieren hun bouwleges kunnen terugkrijgen. De indiener van de motie, VVD-raadslid Marc Merx, denkt aan een snelle impuls voor de bouwsector.

24 juli 2009

Wat is de bedoeling?
In het eerste kwartaal van 2010 zouden de leges voor een bouwvergunning volledig kwijtgescholden moeten worden als de bouw binnen een half jaar na de vergunningaanvraag start. Gebeurt het tussen een half jaar en één jaar na vergunningverlening, dan zou 50 procent kwijtgescholden moeten worden. Het is niet de bedoeling dat bouwers een paal slaan of een kuil graven, hun hand ophouden en na vijf jaar eens gaan bouwen. Ze moeten snel beginnen en binnen een redelijke tijd de bouw afronden.

 

Waarom?
De bouwsector lijdt enorm onder de crisis. Bouwvakkers belanden in de WW, bouwbedrijven gaan over de kop. Wij moeten er als gemeente alles aan doen om deze sector vlot te trekken, bijvoorbeeld door de bouwleges terug te geven. Particulieren of bouwbedrijven kunnen in het eerste kwartaal van 2010 duizenden euro’s verdienen als ze snel een bouwaanvraag indienen. Na 1 april betalen ze namelijk de volle mep. Als ze hun bouwplannen naar voren trekken, krijgen we snel mensen aan het werk.

 

Want dat denkt u?
Ja. Het gaat niet om kleine bedragen. Misschien schrikt u niet van driehonderd euro leges voor een dakkapel van 10 duizend euro, maar wel van 12 duizend euro als u een huis van een half miljoen wilt neerzetten. En dat is dan nog het lage tarief, want je moet geen toetsing vooraf hebben, geen tussentijdse vergunningaanpassing, geen toetsing door de Welstandscommissie, geen bodemonderzoek of flora- en faunawettoetsing.

 

Dat scheelt de gemeente een hoop centen.
Dordrecht is niet armlastig. Als het tientallen miljoenen euro’s gaat kosten, dan moet je je even op je achterhoofd krabben, maar zoveel zal het niet zijn. Aan ieder voorstel kleven gevaren en risico’s. Onze motie staat op een A4’tje, zo werkt het nu eenmaal. Het is aan de gemeente om de plussen en minnen te onderzoeken en dan zien we in oktober bij de begrotingsbehandeling wel of de motie uitvoerbaar is. Ik denk het wel.

 

Je kunt beren op de weg zien en duizend en een redenen bedenken waarom iets niet kan, maar laat de gemeente creatief zijn en naar oplossingen zoeken. Bovendien gaat het niet alleen om steun aan bouwbedrijven en particulieren, maar ook om architecten, woninginrichters, noem maar op. Het gaat om meer dan stenen stapelen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie