Friesland te afhankelijk van (slechte) adviseurs
De provincie Friesland is te afhankelijk van externe adviseurs die niet altijd even goed werk aflleveren. Dat stelt de Noordelijke Rekenkamer in een onderzoek naar het afgeven van miliieuvergunningen aan afvalbedrijf Omrin.
De provincie Friesland is (te) afhankelijk van externe adviseurs, terwijl de kwaliteit van de adviezen ook nog ‘wisselend van kwaliteit is’. Verder moeten politiek gevoelige dossiers beter met Provinciale Staten worden gedeeld
Dat stelt de Noordelijke Rekenkamer op basis van onderzoek naar verleende vergunningen aan de Reststoffen Energie Centrale in Harlingen. Dit bedrijf met 27 gemeenten als aandeelhouders kreeg in 2008 een milieuvergunning, die echter in 2010 door de Raad van State werd vernietigd. Inmiddels heeft het bedrijf een nieuwe vergunning die vorig jaar onherroepelijk is geworden.
Niet zorgvuldig
Op verzoek van PS heeft de rekenkamer het afgeven van de vergunning door Gedeputeerde Staten onderzocht. De kamer concludeert deze week in haar eindrapport dat de provincie ‘ niet op alle onderdelen zorgvuldig heeft gehandeld. Sommige milieuaspecten zijn onvoldoende in kaart gebracht, belangen van ruimtelijke ordening en natuurbescherming zijn niet of onvoldoende meegewogen, terwijl aan het beperken van het risico van schadeclaims veel gewicht is toegekend.’
Niet alle info naar PS
Belangrijke fout was dat de provincie niet alle relevante informatie voorhanden had of deze anders niet voldoende heeft gedeeld met PS. ‘Tegenover de Staten is verklaard dat het provinciebestuur de gevraagde vergunningen niet op inhoudelijke gronden kon weigeren, dat er alleen op procedures mocht worden getoetst. Dit was echter niet zo, de provincie had wel degelijk een eigen afweging op inhoud kunnen maken’, aldus onderzoekster Hannie Wolters, medeauteur van het rapport. ‘De Staten werden zo –waarschijnlijk onopzettelijk maar wel ten onrechte - voor een voldongen feit geplaatst.
Draagvlak speelt geen rol
Verder hebben GS ten onrechte de indruk gewekt dat draagvlak onder omwonenden zou meetellen bij het wel of niet verlenen van een vergunning. ‘En dat mag nou juist weer niet, wettelijk mag dit geen rol spelen. De provincie heeft hier valse verwachtingen gewekt’.
Beste adviezen genegeerd
Inmiddels heeft het bestuur al een aantal maatregelen genomen om de afgifte van vergunningen te verbeteren. ‘De afhankelijkheid van externe adviseurs is echter nog groot, zo stelt de Rekenkamer. ‘En dan wisselt ook de kwaliteit van deze adviseurs nog al sterk’, aldus Wolters. ‘Daarbij is het ons opgevallen dat de provincie rond de REC juist de beste adviezen heft genegeerd’, merkt de rekenkamer fijntjes op.
Leen kennis bij de buren
Wolters stelt dat de rol van externen kan worden teruggebracht door bij andere provincies te rade te gaan. ‘Niemand kan verwachten dat de provincie altijd alle specialistische kennis in huis heeft. Maar kijk dan eens over de provinciegrens. In Overijssel hadden ze deze kennis wel, daar was een vergelijkbare vergunning al met succes afgegeven . Provincies zouden hun ervaring en kennis veel beter moeten delen, dan neemt de afhankelijkheid van derden vanzelf af’.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het roer om en nu gaan voor een warmere samenwerking op veiligheid/BRZO gebied?