Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Glyfosaat splijt Europees Parlement

Volgens voorstanders is het middel veilig, tegenstanders stellen dat de onkruidverdelger glyfosaat kan leiden tot kanker en Parkinson.

05 oktober 2023
Glyfosaat op landbouwgrond
Shutterstock

Kanker, Parkinson, diabetes; de aandoeningen die de chemische onkruidverdelger glyfosaat veroorzaken, zijn volgens de tegenstanders van de onkruidbestrijder voldoende aangetoond. Maar de Europese Commissie gebruikt volgens hen geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek in haar voornemen om de pesticide langer toe te laten als bestrijdingsmiddel. Veel gemeenten en provincies deden het middel vijf jaar geleden in de ban. Nu dreigt het opnieuw toegelaten te worden. 

Secretaris-directeur Gemeenschappelijke Regeling Jeugdwet en Wmo Midden-Holland

Leeuwendaal in opdracht van Gemeente Gouda
Secretaris-directeur Gemeenschappelijke Regeling Jeugdwet en Wmo Midden-Holland

Beleids- en programmaregisseur Ondergrond

Gemeente Tilburg
Beleids- en programmaregisseur Ondergrond

Dat zegt Europarlementariër Mohammed Chahim van de PvdA. Het Europees Parlement sprak woensdagmiddag 4 oktober in Straatsburg over glyfosaat. De Europese Commissie stelt voor om de chemische onkruidbestrijder glyfosaat opnieuw toe te laten, voor een periode van tien jaar. Toelating is een bevoegdheid van de Europese Commissie. Fracties hebben een bezwaar ingediend waarover komende week in de milieucommissie wordt gestemd. In de tweede Straatsburgse sessie, die begint op 16 oktober, wordt bij een meerderheid dan plenair gestemd. Zegt het parlement twee keer ja tegen het bezwaar, dan moet de Europese Commissie haar voorstel heroverwegen. Alleen de lidstaten kunnen krachtens Europees recht in dit geval een hard veto uitspreken.

Industriegezind onderzoek

Volgens Chahim is er alleen industriegezind onderzoek meegenomen door de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA en het EU-agentschap voor de chemie ECHA die lijvige rapporten hebben geproduceerd waarop het voornemen is gebaseerd. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is buiten beschouwing gelaten. Hij noemt dat pijnlijk, want er zijn volgens hem verschillende onderzoeken die een verband tussen het bestrijdingsmiddel en de aandoeningen als kanker en Parkinson aantonen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet een mogelijk verband tussen glyfosaat en vormen van kanker. Frankrijk erkent de ziekte Parkinson zelfs als beroepsziekte. Daarnaast heeft het gebruik van glyfosaat gevolgen voor de biodiversiteit, stelt Chahim. Bijen kunnen maar moeilijk de weg vinden en wilde bloemen sterven af in de weilanden die rood-oranje kleuren door het gif. Hij meent dat bedrijven die baat hebben bij toelating van glyfosaat, zoals Bayer-Monsanto, een zeer krachtige lobby hebben.

Geen alternatief

Voorstanders van glyfosaat menen dat er geen alternatief is voor bestrijding van onkruid en mechanische onkruidbestrijding maakt voedsel volgens hen te duur. De Finse liberale Elsi Kaitanen zegt dat ze blij is met de verlenging van tien jaar die de Europese Commissie door wil zetten. De Sloveense Europarlementariër Franc Bogovič, een christendemocraat, zegt dat hij in zijn agrarisch bedrijf al dertig jaar glyfosaat gebruikt zonder enig probleem. Andere voorstanders zeggen dat het veilig is, maar dat de juiste dosering moet worden gebruikt.

Die woorden zijn niet besteed aan Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Zij haalt een vooraanstaande neuroloog aan, Bas Bloem, die een verband legt tussen Parkinson en pesticiden. In De Limburger vertelt Bloem dat er een verband bestaat tussen Parkinson, luchtvervuiling en de toename van land- en wijnbouw.

Toestemming intrekken bij nieuwe inzichten

De Europese Commissie zei bij monde van eurocommissaris Stella Kyriakides dat er zeer degelijk onderzoek is gedaan. En dat de maximale toelating voor vijftien jaar mag gelden, maar de EC de toestemming voor tien jaar geeft. Volgens Kyriakides gaat de Commissie de verdelger goed volgen en kan de toestemming worden ingetrokken als nieuw onderzoek andere inzichten geeft.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Die EU is het allerslechtste wat ons had kunnen overkomen. Het rappaille wat die bestuurlijke tak ongekozen voorzit en maar macht naar zich toe aan het trekken is op alle vlakken is zo ver onder de maat dat ze het voor elkaar hebben gekregen om een historisch onwaarschijnlijke voorsprong om te buigen in een steeds harder gaande neergang. Een continue crisis. Ook hier blijkt weer dat ze er niet voor de burger zijn.
Bert Bakker
Als dat spul zo veilig is (wat allang bekend is niet het geval te zijn) vinden de voorstanders het vast geen punt om een glaasje ervan te nuttigen.

https://www.youtube.com/watch?v=ovKw6YjqSfM
T. Simpelmans
Niet om het één of ander, maar hoeveel vliegjes vindt u tegenwoordig nog op uw kentekenplaat?
Advertentie