Den Bosch wil glyfosaatverbod bij erfpacht
De gemeente Den Bosch gaat een verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat opnemen in nieuwe erfpachtcontracten. Dat zegt wethouder Roy Geers (Grondzaken, Rosmalens Belang) in het Brabants Dagblad.
De gemeente Den Bosch gaat een verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat opnemen in nieuwe erfpachtcontracten. Dat zegt wethouder Roy Geers (Grondzaken, Rosmalens Belang) in het Brabants Dagblad.
Bruingekleurd
Kranten en gebruikers van social media berichtten en klaagden deze maand over de grote hoeveelheid bruingekleurde velden in de provincie. Akkerbouwers gebruiken glyfosaat, het bestrijdingsmiddel dat wordt verkocht onder de naam Roundup, om onkruid te verdelgen. Zo spuiten sommige aardappeltelers het onkruid liever dood dan (tegen hogere kosten) het land om te ploegen. Het gevolg is dat de velden er lange tijd, tot de aardappelen opkomen, dor en treurig bijliggen.
Verbod
Het gebruik van glyfosaat is controversieel vanwege de vermeende gezondheidsrisico’s. De Europese Commissie stond producent Monsanto eind 2017 nog vijf jaar toe om het middel op de markt te brengen, maar waarschijnlijk wordt het middel daarna verboden. De Tweede Kamer nam onlangs ook een motie die minister Schouten (Landbouw) vraagt om glyfosaat zo snel mogelijk te verbieden. Volgens de minister kost dat nog even tijd: een onderzoek naar de effecten van gewasbeschermingsmiddelen kost tijd, waardoor zo’n besluit op zijn vroegst pas volgend jaar kan worden genomen.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ze snappen evenmin dat bij een verbod op glyfosaat er alternatieven moeten worden gebruikt die wel schadelijk zijn voor mens en dier.
Bij de velden die nu bruin kleuren gaat het om zgn. vanggewassen die meststoffen hebben opgenomen/vastgelegd, worden doodgespoten en ondergeploegd.
Van aardappels wordt het loof soms voor de oogst doodgespoten, maar dat gebeurt in de herfst bij de aardappeloogst.
Dergelijk glyfosaat gebruik staat wel ter discussie.
Dat glyfosaat of middelen met glyfosaat 'binnenkort' verboden zouden worden als onkruidbestrijder is echt grote onzin. De stof heeft een toelating tot 2022, concluderen dat het daarna verboden gaat worden is echt te kort door de bocht.
Emotie wint het weer van ratio, dat is wel vaker zo bij de linkse media.