Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

De nieuwe Wet betaalbare huur gaat volgende week in

Coalitiepartij PVV steunde de wet, coalitiegenoten VVD en BBB niet.

25 juni 2024
Demissionair minister Hugo de Jonge kreeg dinsdagmiddag van 50Plus-senator Martin van Rooijen een shirt van wielerclub Door Oefening Flink, waar veel (oud-)politici bij zitten.
Demissionair minister Hugo de Jonge kreeg dinsdagmiddag van 50Plus-senator Martin van Rooijen een shirt van wielerclub Door Oefening Flink, waar veel (oud-)politici bij zitten.ANP

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen, al aanstaande maandag van kracht. Dat is één dag voordat het nieuwe kabinet aantreedt. Coalitiepartij PVV steunde zoals verwacht de wet, maar coalitiegenoten VVD en BBB deden dat niet.

Teammanager Omgevingszaken

JS Consultancy
Teammanager Omgevingszaken

Senior Projectleider Ontwikkeling

Gemeente Nijkerk
Senior Projectleider Ontwikkeling

Het meest besproken deel van de wet is het uitbreiden van het puntenstelsel dat de maximale huurprijs bepaalt. Die puntentelling gaat ook gelden voor woningen tot en met 186 punten, wat begin dit jaar gelijk stond aan ruim 1100 euro. Omdat de puntentelling voor de middensector pas gaat gelden bij nieuwe contracten, zal het even duren voordat alle huren in die sector zijn ingeperkt.

De Tweede Kamer

Lees hier een verslag van de uitvoerige debatten eerder in de Tweede Kamer: de Wet betaalbare huur blijkt een evenwichtsoefening.

Daarnaast wordt de puntentelling dwingend: waar huurders nu nog zelf met een telling naar hun huisbaas of de Huurcommissie moeten stappen, kunnen gemeenten straks gaan optreden tegen te dure huurwoningen. Huisbazen die te veel huur vragen, kunnen onder meer een waarschuwing of boete krijgen.

Nog niet klaar

Gemeenten zijn alleen nog niet klaar om de nieuwe regels in te zetten, bleek uit een oproep van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten zijn nu al aan de slag met de voorbereiding en dit moet zorgvuldig gebeuren, schreef de VNG, die de senaat vroeg een motie te steunen om gemeenten meer tijd te geven. De motie om gemeenten een halfjaar uitstel te geven, werd unaniem aangenomen.

De datum 1 juli moet staan, zei De Jonge vorige week over de wet als geheel, maar hij stond er ook voor open om gemeenten en verhuurders wat meer tijd te bieden. De minister zei ook 1 oktober te overwegen als moment waarop de handhaving door gemeenten begint.

Verhuurders moeten bij een nieuw contract verplicht een puntentelling aanleveren, staat verder in de wet. Het idee is dat huurder en verhuurder allereerst met elkaar in gesprek gaan over de huur, zonder meteen in een juridisch conflict te belanden. De aangenomen motie vroeg ook op dit punt om uitstel.

Opvallende moties

De Eerste Kamer nam dinsdag nog meer opvallende moties aan.

Eén daarvan is de motie van 50PLUS-senator Van Rooijen om te bekijken hoe de overdrachtsbelasting voor beleggers aanzienlijk verlaagd kan worden. Dit om het investeringspeil hoog te houden.

Ook aangenomen is een motie van de BBB met de oproep uiterlijk na een jaar te kijken wat de nieuwe wet doet met het aanbod van huurwoningen. Tot slot kreeg een motie van 50PLUS voldoende steun om na drie jaar de wet te evalueren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Iedere bemoeienis van Den Haag resulteert zo langzamerhand juist in de bouw van nog minder woningen. Via deze wetgeving incasseert de Rijksoverheid zelf alleen maar méér financiële middelen via het verstrekken van lagere huurtoeslagen. De politieke kudde is er weer ingetrapt. Blijf het kritisch volgen.
Advertentie