Podcast Goed voedsel: 'Plantaardig vlees als kiloknaller'
Gesprekken met voorlopers in voedselverandering.
In de podcast Goed Voedsel praten René Bruijns en René Schellekens in acht afleveringen met voorlopers in voedselverandering. Stuk voor stuk mensen met visie, die een idee hebben over wat goed voedsel is én hoe een goed voedselproductiesysteem eruit moet zien. Want hoe we nu eten en voedsel produceren is onhoudbaar voor de planeet én voor onszelf. In aflevering 1 gaan Bruijns en Schellekens in gesprek met Jaap Korteweg.
Jaap Korteweg omschrijft zichzelf als ondernemende boer en wereldverbeteraar. "Dat is mijn passie", zegt hij. Jaap Korteweg is oprichter van De Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys. Hij stelt dat we vooruit moeten kijken in hoe we op een meer duurzame en diervriendelijke manier ons voedsel kunnen produceren. "Waar willen we als landbouw naartoe? Het is leuk om daarmee bezig te zijn én nodig. Ik heb kinderen en ik hoop dat ik op mijn sterfbed kan zeggen dat ik goede dingen heb gedaan. Iets doen is beter dan wegkijken."
Genoeg is Beter
Jaap Korteweg verheugt zich op de dag waarop geen dieren meer nodig zijn in ons voedselsysteem. "Duurzaamheid heeft altijd in mijn genen gezeten", vertelt hij. Nadat akkerboeren eind jaren ’80 de wegen naar Den Haag blokkeerden, richtte Korteweg in 1993 de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), de eerste boerenvakbond, op. Samen met wat collega’s bedacht hij het plan 'Genoeg is Beter'.
"Dat hield in dat we niet meer produceren dan de Europese markt vraagt en stoppen met het dumpen van overschotten. Maar ook dat we met de samenleving in gesprek gaan over wat duurzame productie is", legt Korteweg uit. Ruim twintig jaar later, op 4 oktober 2010, startte hij De Vegetarische Slager.
Meer vezels
Korteweg stelt dat we te weinig vezels eten. "In vlees zitten geen vezels. In een plantaardige burger zit 5% vezels of meer. In een wortel of appel maar 2,5%. Er is veel gedoe over dat er te veel zout in vleesvervangers zit – dat is jammer. Maar wat ook in die onderzoeken staat, is dat het wél gezonder is dan vlees", geeft hij aan. Met De Vegetarische Slager wilde hij als vleesliefhebber een gezonder alternatief op de markt brengen voor vlees van dieren. "Van een vleesliefhebber, voor andere vleesliefhebbers. Maar, zonder de nadelen van de vleesproductie." Want, eigenlijk eten we geen vlees, stelt hij - we maken er worstjes van of bakken of braden het minimaal. Kortom, "het vlees dat we eten is ontzettend bewerkt en de meeste vleesproducten zijn door mensen ontwikkeld", vertelt Korteweg.
De nieuwe kiloknaller
Korteweg hoopt dat plantaardig vlees de nieuwe kiloknaller wordt – een product met een grote omzet. Aan Bruijns en Schellekens vertelt hij dat hij met zijn vegetarische ‘vleesproducten’ dezelfde beleving van vlees eten wil nabootsen, maar zonder de nadelen van de vleesproductie. Op dit moment is hij bezig met het maken van échte kaas, zonder dierlijke melk. Dit doet hij met zijn bedrijf Those Vegan Cowboys met een roestvrijstalen koe. Korteweg verkocht De Vegetarische Slager in 2018 aan Unilever.
Benieuwd naar wat Korteweg nog meer te vertellen heeft?
In Goed Voedsel vertelt Kortweg hoe gebeurtenissen in zijn leven hem inspireerden om dit soort duurzame producten te ontwikkelen. Maar ook:
• Waarom en hoe hij vegetariër werd
• Over zijn roestvrijstalen koe Margaret en hoe hij denkt dat landbouw de hele wereld kan voorzien van gezond en duurzaam voedsel
• En hoe hij zelf de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen heeft ondervonden
Luister naar de podcast Goed Voedsel met Jaap Korteweg:
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.