Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Defensie sluit ook vliegbasis Eindhoven

Defensie sluit de vliegbasis Eindhoven. Dit zal minister Hans Hillen van Defensie deze zomer bekendmaken in zijn strategisch vastgoedplan.

18 mei 2011
Defensie sluit de vliegbasis Eindhoven. Enkele jaren geleden werden reeds de vliegbases Soesterberg en Twente gesloten. Minister Hans Hillen (CDA, Defensie) zal de sluiting van de vliegbasis deze zomer bekendmaken in zijn strategisch vastgoedplan.

Werk
De vliegbasis biedt aan duizend mensen werk. De twee KDC-10 transport/tankervliegtuigen en vier Hercules-transportvliegtuigen van de Koninklijke luchtmacht verhuizen naar de Belgische basis Melsbroek nabij Brussel. De Nederlandse vliegtuigen worden met de elf Hercules en drie Airbussen van de Belgische luchtmacht in één pool samengebracht. Een derde DC-10, die voor 37 miljoen euro is gekocht en verbouwd en op Eindhoven in gebruik is genomen, wordt te koop gezet.

 

Vastgoed
Op de vliegbasis Eindhoven is ook Eindhoven Airport gevestigd, dat voor 51 procent eigendom is van de Schiphol Group. De gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant zijn elk voor 24,5 procent eigenaar van Eindhoven Airport. Het is het grootste regionale vliegveld van Nederland, met vorig jaar 2,1 miljoen passagiers. De grond is van Defensie. Defensie wil deze verkopen aan de aandeelhouders van Eindhoven Airport, die ook zullen moeten zorgen voor de luchtvaartondersteuning die nu nog wordt geleverd door de luchtmacht. De Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA, Financiën en Mobiliteit) zegt deze week in Binnenlands Bestuur wel gehoord te hebben van het voornemen om de vliegtuigen te verplaatsen, maar zegt nog niets te hebben vernomen van Defensie over de verkoop van vastgoed.

 

Hoorzitting
Minister Hillen zei vorige maand in zijn bezuinigingsbrief dat hij op 1 juli zou vertellen welke defensielocaties worden gesloten, maar die bekendmaking is uitgesteld tot 'deze zomer'. Maandag organiseert de Tweede Kamercommissie voor Defensie een hoorzitting over de bezuinigingen; donderdag is de landelijke actiedag van de zeven militaire vakbonden in Den Haag. Op 6 juni is het overleg met de Tweede Kamer over de beleidsnota. In totaal verdwijnen bij Defensie 12.300 arbeidsplaatsen; 2.300 vacatures zijn al niet vervuld, 4.000 banen verdwijnen door natuurlijk verloop en 6.000 medewerkers worden ontslagen.

Lees hier de beleidsbrief van minister Hans Hillen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

nick / adviseur
Dit is de opmaat naar de landelijke herindeling met Vlaanderen.
Joop Microob
Wel mooi dat het al in het nieuws is, maar dat je er op sites binnen Defensie niks over vindt. Dus of een beetje prematuur bericht, of betrokkenen horen het als laatste :(
Big Spender / netto betaler
Dat wordt een funny krijgsmacht: landmacht zonder tanks, marine zonder schepen en luchtmacht zonder vliegveld. Natuurlijk eerst een DC-10 kopen en dan direct op Marktplaats zetten; dat wordt verdienen geblazen.
Hopelijk krijgen we geen oorlog met België want die hebben wel de rest van onze luftwaffe al in handen, tenzij we die heli in Libïe snel ophalen.
Heerlijk musical-land om in te wonen.
Wel opvallend dat deze besluiten weer genomen worden door iemand die er eerder fel tegen was. Komt vaak voor in de geschiedenis.
Jan Willem / Ambtenaar
en geen champions leauge....
Frank van den Hoven / Redacteur
En wat gaan we met de vrijgekomen ruimte doen? Natuurgebied van maken voor al die uit hun krachten gegroeide steden daar zodat ze daar ook weer wat groen in de buurt krijgen?, of nog meer burgervliegveld met prijsvechters voor mensen die voor wènig op Isla Margarita willen gaan funshoppen, waarna onze kinderen met de gebakken klimaatperen zitten?
Jan Konings / gepensioneerd
En dan zullen we in Eindhoven nog meer burgerluchtvaart krijgen met alle herrie vandaar. Weer een extra taak erbij voor BOW (belangengroep omwonenden welschap). We worden nu soms al ziek van de herrie. En voor de critici: neen, wij woonden al in de buurt van het vliegveld, voordat er ook maar sprake was van burgerluchtvaart op vlieveld eindhoven.
pieter / wegkijker
Niet te hopen dat we ooit nog in een conflictsituatie terecht komen.
Het leger in mijn land van herkomst kan bijna wedijveren met het nederlandse leger.
Wat de linkse partijen nooit echt is gelukt lukt dit rechtse kabinet wel. Het defacto opdoeken van een operationeel leger. Erg verwarrend, temeer daar ik wel hecht aan enige verdediging van onze belangen.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Het wordt interessant wie de extra kosten gaat betalen voor de wegvallende diensten van defensie.
Eindhoven Airport kon lekker goedkoop meeliften op Defensie,maar nu moet ze zelf alle kosten inkopen.
Dus wordende goedkope vakantievluchten wat duurder?
of gaat de bevolking van de gemeente Eindhoven betalen voor deze zwaar verliesgevende luchthaven.
Al jaren is bekend dat het vliegbedrijf van een luchthaven, ook schiphol, verliesgevend is.
Schiphol mag dat van de staat compenseren met frauduleuze grondspeculatie en praktijken, zei Chipshol.
Eindhoven Airport heeft niet zo veel grond om mee te speculeren. Wel kan er naar hartelust gefraudeerd worden met de grond van de naastgelegen legerbasis Oirschot.

het eleganst zou zijn om een lawaai overlast tax in te voeren, waarbij per passagier en per getroffen inwoner op de grond een bedrag, bjv 1 EUR per overvlucht wordt uitbetaald.
Kees Kleijwegt / engineer
Wonderlijk eigenlijk dat afgezien van de bezuinigingen vanuit het begrotingstekort het potje van defensie vooral is leeggeroofd voor een twijfelachtige missie in Uruzgan en een even zo twijfelachtige opvolger voor de F-16. Een jager met nog onbekende specificaties voor een onbekende prijs!!?? Net als een lease auto bestellen op basis van alleen een plaatje! Schrap dat ding, koop iets (Europees) van de plank en de problemen zijn opgelost. Waarom hoor ik daar Hille niet over?
Advertentie