Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Aedes ongeduldig over aanpak scheefwonen

De woningcorporaties worden ongeduldig. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken moet snel duidelijkheid geven over de forse huurverhoging voor scheefwoners: huurders die met een hoog inkomen in een sociale huurwoning zitten.

16 maart 2011

Zorgvuldig
Corporaties kunnen anders niet in staan voor een zorgvuldige uitvoering van de maatregel die het kabinet wenst per 1 juli, stelt koepelorganisatie Aedes.

Vijf procent
Het kabinet wil huishoudens die meer verdienen dan 43.000 euro en een corporatiewoning huren onder de 652 euro een extra huurverhoging opleggen. In het regeerakkoord staat dat corporaties deze huurders maximaal vijf procent extra huurverhoging mogen opleggen, bovenop de normale jaarlijkse huurverhoging. Zo hoopt het kabinet de huurders te stimuleren een ander huis te zoeken. De sociale woningen komen zo beschikbaar voor de lagere inkomens.

1 juli
De aanpassing van de Huurwet die hiervoor nodig is, kost echter tijd. Volgens het Financieele Dagblad melden bronnen rond het ministerie dat de ingangsdatum van 1 juli niet wordt gehaald.

Koppeling
Woordvoerder Richard Gielen van Binnenlandze Zaken zegt echter dat Donner die conclusie nog niet heeft getrokken. ‘Dan hadden we dat wel gemeld.’ De minister is volgens hem nog steeds in overleg over invoering per 1 juli. Onder andere met het ministerie van Financiën, ‘omdat er een koppeling moet worden gemaakt tussen inkomen en huurprijs.’

Voorbereiden
De woningcorporaties worden ondertussen behoorlijk ongeduldig, met Aedeswoordvoerder Eric Bosman. ‘Als we dit zorgvuldig willen doen, moeten we snel weten wat er per 1 juli gaat gebeuren. De corporaties moeten deze maatregel kunnen voorbereiden.’

Onduidelijk
Zo moeten zij een keuze maken over de hoogte van de extra huurverhoging. ‘En we moeten weten om wie het gaat. Corporaties houden zelf niet bij wat huurders in de loop van de jaren zijn gaan verdienen.’ Voor Aedes is het nog onduidelijk hoe corporaties straks aan die informatie moeten komen.

Deadline
Op welk moment het voor de verhuurders te laat is om de maatregel door te voeren, kan Bosman niet zeggen. ‘We hebben de minister geen deadline genoemd.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / consultant
Beste heer Smits U maakte reeds eerder een bijzonder vergelijking. Zo ook met huursubsidie. Deze subsidie heeft niets maar dan ook niets met scheef wonen te maken. U haalt alles door elkaar!
Marieke
Ik ben ook wel nieuwschierig naar de uitvoering hiervan.
Volgens mij hebben de woningbouwverenigingen helemaal geen inzage in de financien van haar huurders. Dat lijkt me ook niet wenselijk dat ze zomaar mogen beschikken over de inkomensgegevens van iedereen.
Hoe stellen ze dan vast wie er te veel verdienen?
Kaas ! / _
De 'C' van het CDA staat voor communistisch, de 'D' van democratisch zijn ze al kwijt sinds het Verraad van Lissabon.
Piet / directeur
Het gaat hier om woningen die met Gemeenschapsgeld tot stand zijn gekomen. Bedoeling was dat de lagere inkomens groepen hiervan gebruik zouden maken. Echter vele en vele huurders hebben in de afgelopen 20 a 30 jr hun inkomen enorm zien stijgen. Omdat deze huurders niet door stromen naar duurdere woningcategorieen maken zij het onmogelijk dat de lager betaalden deze woningen z.s.m. kunnen gaan gebruiken. Er hoort z.s.m. een inkomensgrens te worden gesteld en een heffingsgrens waardoor deze categorie gestimuleerd wordt door te stromen. En in het kader van vele vele wetten dienen particulieren hun inkomen op te geven. Ook in dit geval dient dit wettelijk z.s.m. te worden geregeld!
Y. Smits
Deze maatregel en de maatregel om boven de 33.000 euro niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning werkt zeer snel ghettovorming in de hand. Nu zijn de huurwijken nog een beetje gemeleerd. Op deze manier krijg je een wildgroei aan Vogelaarwijken. Maar dat zal wel de bedoeling zijn van dit plan. Overigens moet men eerdaags ook meer voor een brood gaan betalen omdat men boven een bepaalde inkomensgrens zit? Of moet ik een dure auto kopen omdat de regering vindt dat ik dat makkelijk kan betalen met mijn salaris? Of verplicht kleding kopen bij dure winkels te veel verdien voor een truitje van C&A?
Piet / directeur
Hr Smits die woningen zijn tot stand gekomen met gemeenschapsgeld en bedoeld voor de lagere inkomens groepen.
Bij auto's, brood en kleding is dat volstrekt niet het geval, daarom is Uw vergelijking onzinnig.
Rampant / trl
Het CDA haalt de SP weer eens links in..
De groep die de meeste belasting betaalt moet ook nog een huurtoeslag betalen als ze toevallig in een "te goedkope" (!) woning zitten.
Gekker moet het niet worden.

Y. Smits
Piet. U mag dat dan wel onzinnig vinden. maar wat vindt u van de situatie dat die nieuwe bewoners van de huurwoningen zwaar gesubsidieerd moeten gaan worden omdat ze de huur niet kunnen betalen omdat ze dat van dat lage salaris of hun uitkering niet kunnen. Dat kost nog meer gemeenschapsgeld. Over scheefwonen gesproken. Daar komt nog bij dat de ex-bewoners van het huurhuis waarschijnlijk gaan kopen. Want wie wil er nu op den duur in een Tokkiewijk wonen. Dan hebben zij recht op hypotheekrente aftrek. Deze koperssubsidie komt tenslotte ook uit de gemeenschapspot. Ja een echte win-winsituatie die de gemeenschap alleen maar meer geld kost.
Advertentie