Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

CO2-opslag komt onder zee

De omstreden plannen van opslag van CO2 in lege gasvelden in het noorden van het land zijn van de baan. Het kabinet kiest in plaats daarvan voor de opslag van het broeikasgas onder zee. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt.

15 februari 2011
Noord-Nederland
Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden (Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe) aangewezen voor opslag. Het besluit van Verhagen om hiervan af te zien, is een grote meevaller voor tegenstanders daarvan.

Blij
De noordelijke provincies zijn opgelucht dat de omstreden plannen voor ondergrondse opslag van CO2 van de baan zijn. ,,We zijn blij dat de minister het signaal uit het Noorden serieus heeft opgepakt'', zegt de Groningse gedeputeerde Marc Jager. De Drentse gedeputeerde Tanja Klip (VVD) reageert: ,,Een belangrijk criterium om de proef in Barendrecht niet door te laten gaan, was het gebrek aan draagvlak. Dan is het moeilijk vol te houden om in het Noorden wel een proef met ondergrondse CO2-opslag te doen.''

Voorstel
Het kabinet mikt nu op een demonstratieproject onder zee. Momenteel wordt er in de regio Rijnmond gewerkt aan een voorstel hiervoor. Daarnaast zijn er volgens Verhagen nog enkele ,,interessante" voorstellen ingediend. De minister heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over het besluit.

Geen onrust
,,We willen maatregelen treffen om klimaatverandering tegen te gaan. Opslag van CO2 kan daarbij een nuttig middel zijn. Dat kan nu gebeuren onder zee. Op deze manier veroorzaakt CO2-opslag geen onnodige onrust", aldus Verhagen.

Verzet
De laatste tijd groeide het verzet in de drie noordelijke provincies tegen de opslag, bij bestuurders, milieugroeperingen en omwonenden. De afvang en ondergrondse opslag van het broeikasgas, afkomstig van drie kolencentrales die gebouwd worden in de Eemshaven, is niet bewezen ongevaarlijk, stellen de critici.

Geen lokaal draagvlak
Begin deze maand had Verhagen, na een werkbezoek in Noord-Nederland, al gezegd dat de emoties en twijfels in het noorden zwaar zouden meewegen bij een besluit. Verhagen blies in november vorig jaar al een proefproject voor CO2-opslag in Barendrecht af wegens ,,een volledig gebrek aan lokaal draagvlak".

Snel
Volgens Verhagen kan voor opslagprojecten onder zee relatief snel een vergunning worden verstrekt. De ingediende voorstellen lijken op korte termijn commercieel aantrekkelijk te zijn en kunnen veel ervaring opleveren met CO2-opslag op industriële schaal. Het kabinet hoopt financiële steun te krijgen vanuit de EU voor opslag onder zee.

Nuttig
Het kabinet ziet CO2-opslag nog steeds als ,,een nuttige techniek bij het tegengaan van klimaatverandering terwijl Nederland overschakelt naar andere vormen van energie". Eerder zei Verhagen te verwachten dat in Nederland in 2015 kan worden begonnen met de bouw van een nieuwe kerncentrale.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Wat een kabinet. Nu weer onder zee. Niemand weet wat de risico's zijn. Verhagen noemt het 'een nuttige techniek bij het tegengaan van klimaatverandering'. Waarom dan, mijnheer de pluchegeile minister, wordt dan ook de snelheid op de Nederlandse wegen verhoogd tot 130 km/uur? Zodat we 73 seconden sneller aan de andere kant van de afsluitdijk zijn? Poeh, dat levert ongetwijfeld een waanzinnige nog niet te berekenen economische meerwaarde op. Wat wel zeker is, is dat die tien snelheidsmaniakale kilometertjes tonnen CO2 opleveren.
Het is allemaal zooo vreselijk dubbel (en dom).
Niek / jurist
Nu nog een opslagplaats verzinnen voor oud-politici en graaiende bestuurders bij ZBO's en semi-overheid als woningcorporaties, zorginstellingen, onderwijs en dergelijke. 300 meter onder het zee-oppervlakte is prima; nooit bij stilgestaan maar geniaal. Des te langer ik er over denk, des te beter het wordt.
Willem / AS
@Koos: Geweldig! Wat dacht je van diep onder het ijs van de Noordpool? En dan niet alleen de oud-politici en bestuurders, maar ook de zittende club. Vandaag in een casisson en morgen laten afzinken. Opgeruimd staat netjes.
piet brontsema / org. adv
bij de eemshaven gaan ze er algen mee voeren, boerenslimheid heet zoiets.
Advertentie