Creatief met werklozen
Jonge stedenbouwkundigen en architecten die door de crisis zonder werk zitten, kunnen meedoen aan het project Nederland Wordt Anders: met behoud van uitkering onderzoek doen naar ‘grote nationale opgaven’ zoals krimp en de stijging van de waterspiegel. Diverse gemeenten hebben al projecten ingediend, vertelt rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.
Is dit werkverschaffing?
Absoluut niet! Dit zijn urgente vraagstukken waar we als Rijk en gemeente onvoldoende vanaf weten. Er loopt nú talent vrij rond dat tijd heeft om hierover na te denken. Dit is een kantelpunt.
Zo komen gemeenten goedkoop aan nieuwe stedenbouwkundige plannen?
Welnee! Dit concurreert absoluut niet met opdrachten die je in de markt kunt zetten. Dit vooronderzoek loopt vooruit op de daadwerkelijke opgaven; het gebeurt anders niet. Een programmeringscommissie zal toezicht houden op het type opdrachten. Zo benutten we de huidige economische ‘time out’ voor reflectie en verdieping en gebruiken we creatief talent voor het mooier maken van Nederland. We hebben ook de ambitie om te vernieuwen; de laatste jaren is er te veel op de automatische piloot gedraaid.
Wie doen er mee?
We gaan met zeven multidisciplinaire teams aan de slag aan zeven opgaven. Utrecht doet mee met de vraag hoe het toekomstige Jaarbeursterrein een voorbeeld kan zijn voor een nieuwe generatie binnenstedelijke verdichting. In Rotterdam draait het om het knooppunt stadion en in Heerhugowaard gaat een team met de Rivierenwijk aan de slag. De teams krijgen onderdak bij architectenbureaus, waar ze twee dagen per week aan de slag gaan.
Wie betaalt het?
Dit is een samenwerking van heel veel partijen: Rotterdam, Den Haag en Utrecht; het Rijk, TU Delft en TU Eindhoven, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, brancheorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom en woningbouwcorporatie Aedes. Iedereen onderschrijft het belang van een nieuwe manier van samenwerken. Het ging altijd erg proces- en proceduregericht met lange juridische trajecten en veel stopmomenten. Daar willen we doorheen breken, we zijn op zoek naar nieuw élan.’
Hoe is de belangstelling?
‘Enorm. Mensen hebben in deze tijd van crisis sterk de behoefte om iets bij te dragen, de wil om samen te werken komt bovendrijven. We zijn echt met iets moois bezig.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.