Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Corporatie Ommen kan niet uit bestel'

Corporatie De Veste in Ommen wil uit het publieke woningbestel stappen. Zo kan de afdracht voor de vennootschapsbelasting worden omzeild. Minister Vogelaar accepteert niet dat corporaties uit het bestel vertrekken.

29 februari 2008

Woningcorporatie De Veste wil uit het corporatiebestel treden. Dit zou de verhuurder van sociale huurwoningen de komende jaren miljoenen schelen. Jan Sinke, directeur van corporatie De Veste, wil graag zo snel mogelijk af van het predicaat 'toegelaten instelling'. Hij diende daartoe eind vorig jaar een verzoek in bij minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie). Daarmee is De Veste de eerste corporatie de stap neemt naar vertrek uit het bestel. Vogelaar liet deze week in de Tweede Kamer weten 'geen mogelijkheden voor vertrek' te zien. Naast woningcorporaties behoren ook ziekenhuizen en scholen tot toegelaten instellingen. Dat zijn particuliere instellingen met een bij wet vastgelegde maatschappelijk taak.

 

Sinke benadrukt dat zijn 5.600 woningen tellende corporatie na uittreding geen commerciële inslag krijgt. 'Ik wil in onze statuten alleen die twee woordjes, "toegelaten" en "instelling", schrappen. De minister behoudt gewoon haar toezichtstaken en we zullen aan alle huidige verplichtingen blijven voldoen.'

 

Fiscaal

 

Door de invoering van de vennootschapsbelasting voor corporaties, per 1 januari 2009, acht Sinke uittreding noodzakelijk. De vennootschapsbelasting op corporaties moet landelijk zo'n vijfhonderd miljoen euro per jaar opleveren. Sinke heeft berekend dat de nieuwe belasting De Veste de komende zes tot zeven jaar tien miljoen euro kost. Dit geld wil hij liever aan de volkshuisvesting ten goede laten komen. De opbrengst van de winstbelasting belandt na heffing echter rechtstreeks in de staatskas.

 

Corporaties hebben zich massaal verzet tegen de invoering van deze voor corporatiesector nieuwe belasting. Institutionele beleggers kunnen door een fiscale constructie, die corporaties niet mogen gebruiken, onder de vennootschapsbelasting uitkomen. Voor het verlaten van het corporatiebestel zijn geen procedures en ook in de Woningwet is niet geregeld hoe corporaties kunnen uitstappen. Alleen de minister kan instellingen uit het stelsel verwijderen, zoals bij wanbeheer. Directeur Sinke: 'Als er geen ordentelijk motivatie komt door de minister, kan ik me niet voorstellen dat we ons erbij neerleggen.'

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie