Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

CO2-opslagproject Porthos mag toch doorgaan

Raad van State oordeelt nu positief, nadat eerder de 'bouwvrijstelling' van tafel ging.

16 augustus 2023
Voorzitter Bart Jan van Ettekoven, afdeling bestuursrechtspraak, eind vorig jaar tijdens de tussenuitspraak in de Porthos-zaak.
Voorzitter Bart Jan van Ettekoven, afdeling bestuursrechtspraak, eind vorig jaar tijdens de tussenuitspraak in de Porthos-zaak.ANP

Na nog eens bijna tien maanden wachten, is het nu duidelijk: het Porthos-project mag doorgaan. De Raad van State liet woensdag weten dat adviesbureau Arcadis overtuigend heeft beargumenteerd dat de aanleg van het zwaarwegende CO2-opslagproject geen significante gevolgen heeft voor acht omliggende Natura 2000-gebieden. Actiegroep MOB verliest daarmee de rechtszaak.

Medior Communicatieadviseur in- en externe communicatie en persvoorlichting

Yacht
Medior Communicatieadviseur in- en externe communicatie en persvoorlichting

Teamleider KOT S11

JS Consultancy
Teamleider KOT S11

Niet met lege handen

Dat betekent niet dat MOB met lege handen staat. In november vorig jaar hield de Raad van State het Porthos-project tijdelijk tegen, omdat de vergunning voor de aanleg ervan aanvankelijk was verleend op basis van de 'bouwvrijstelling'. Door die tussenuitspraak van de bestuursrechter sneuvelde die vrijstelling, die het kabinet had opgenomen in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering.

De regering maakte destijds 'een knip' tussen de bouw en het gebruik van een project. De reden was om te kunnen blijven bouwen, ondanks de stikstofproblemen in Nederland. Nadat MOB dit aanvocht, oordeelde de Raad van State dat de bouwvrijstelling niet rijmt met het Europees natuurbeschermingsrecht. Deze uitspraak weegt sindsdien op elk bouwproject met een mogelijke impact op een Natura2000-gebied. Elk ervan heeft een ecologische beoordeling nodig. En die beoordeling van 'Porthos' vindt de Raad van State dus overtuigend.

Een staatsproject

Het Porthos-project is een staatsproject, aangevoerd door de ministers van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken van inmiddels al meerdere kabinetten. De vergunningsprocedures rond het project spelen al sinds minstens 2018, toen Kajsa Ollongren minister van Binnenlandse Zaken was en Eric Wiebes haar evenknie op Economische Zaken.

Zie hieronder een illustratie van het project, afkomstig uit een rapport van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

Illustratie van het Porthos-project.

De bedoeling is om in drie lege gasvelden in de Noordzee, ter hoogte van Scheveningen, koolstofdioxide op te slaan die vrijkomt uit de industrie in de Rotterdamse haven. De lege gasvelden zijn in beheer van TAQA, een staatsbedrijf uit Abu Dhabi. Behalve het Rotterdams Havenbedrijf zijn de Nederlandse staatsbedrijven EBN en Gasunie betrokken.

De noodzakelijke bouw betreft onder andere een transportleiding in het Rotterdamse havengebied, een compressor op de Maasvlakte om de CO2 op een hogere druk te brengen, en een minstens twintig kilometer lange transportleiding door de bodem van de Noordzee naar het aloude boorplatform bij de gasvelden.

16 procent van de uitstoot

De industrie in de Rotterdamse haven is goed voor ongeveer 16 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot, aldus het rapport van Royal HaskoningDHV. In dat rapport wordt ervan uitgegaan dat het opslagproject vijftien jaar actief zal zijn.

Voor de gevolgen van de tijdelijke stikstofuitstoot tijdens de bouwperiode is gekeken naar acht Natura2000-gebieden: Solleveld & Kapittelduinen, Voornes Duin, Westduinpark & Wapendal, Meijendel & Berkheide, Voordelta, Duinen Goeree & Kwade Hoek, Grevelingen en Krammer-Volkerak.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Je verwacht het niet.

En hoeveel effect zal deze enorm dure en door de belastingbetaler op te hoesten voorziening hebben op de totale hoeveelheid CO2 in de lucht op wereld? Deze is nu 0,04%.....
Hielco Wiersma
Een vermindering van de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) van 49% voor 2030 is conform de afspraken in het Klimaatakkoord noodzakelijk. Kennelijk is het niet gelukt om daarover om wat voor redenen dan ook bindende afspraken met relevante bedrijven te maken. Als de thans voorgenomen ondergrondse opslag in de Noordzee via de Overheid moet plaatsvinden behoren de bedoelde bedrijven daaraan per af te voeren ton CO2 mee te gaan betalen.
Nico Bos
De uitdrukking "water naar de zee dragen" krijgt hierbij dankzij het ministerie van EZ weer een absurde betekenis :-) Wat een kortzichtig gepruts van onze overheid.
Nico Bos
De CO2-uitstoot van de (deels aangestoken) Canadese bosbranden komen dit jaar overeen met de complete jaarlijkse CO2-uitstoot van Japan van meer dan 1 miljard ton....goed bezig daar in de randstad :-)
Advertentie